De vijf beste migratietrips van 2016

De Grote Trek in TanzaniaAmsterdam, 9 november 2015 – Het is een bekend gezicht: vogels in V-formatie die voorbijtrekken naar warmere gebieden. Maar ook andere dieren migreren en zijn soms van dichtbij te bekijken. Reisbureau Van Helden Travel uit Hilversum heeft een top vijf samengesteld met de populairste migratietrips voor het komende jaar op basis van reserveringen van vakantiegangers.

Oost-Afrika: de Grote Trek (juli, augustus, september)

Met stip op één en de bekendste: de Grote Trek van de gnoes in Oost-Afrika. Deze Great Migration vindt plaats tussen nationaal park Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania. Duizenden gnoes, maar ook zebra’s en gazelles, migreren tussen deze natuurgebieden op zoek naar voedsel. Het exacte tijdstip van de jaarlijkse migratie is moeilijk te voorspellen. Juli, augustus en september zijn echter de beste maanden om de dieren in groten getale te zien en een spectaculaire oversteek van één van de rivieren van dichtbij mee te maken in de Masai Mara.

Antarctica: migratie van de keizerspinguïns (maart)

Antarctica, een fonkelend wit continent omgeven door ijskoude wateren. Elk jaar gaan de keizerspinguïns in Antarctica op een lange reis. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming begint de paring. Keizerspinguïns vertonen uitzonderlijk broedgedrag. Het zijn de enige pinguïns die in de winter broeden. Voordat ze hun broedplaats bereiken, leggen ze in maart tientallen kilometers af over het ijs. Een adembenemend schouwspel dat niet mag ontbreken op je bucket list.

Mexico: migratie van monarchvlinders (december, januari, februari)

Als je het over migraties hebt, dan denk je misschien niet meteen aan vlinders. De migratie van monarchvlinders is echter een van de meest indrukwekkende migraties ter wereld. Miljoenen monarchvlinders vliegen elk jaar in de herfst vanuit de Verenigde Staten en Canada naar de bergen in het zuiden van Mexico om te overwinteren. De beste tijd om de monarchvlinders in Mexico te zien is december, januari of februari. El Rosario Butterfly Sanctuary in Ocampo is de meest geschikte plek om de spectaculaire migratie van de monarchvlinders van dichtbij mee te maken.

Grijze walvis in CanadaCanada: grijze walvissen (maart, april, mei)

Zeezoogdieren kennen lange migratieroutes. Grijze walvissen trekken van de zeedieren misschien het verst. Het grootste aantal reist op en neer tussen de Mexicaanse kust en de Beringstraat bij Alaska. Deze giganten, die wel 14 meter lang kunnen worden, trekken elk jaar van de broedplaatsen in Baja, Californië naar de voedselrijke wateren van Alaska. Deze reis van 19.000 kilometer geldt als één van de grootste migraties van zoogdieren ter wereld. Van maart tot eind mei doen de grijze walvissen de wateren van British Columbia in Canada aan.

Australië: rode krab migratie op Christmas Island (oktober en november)

Christmas Island (of Kersteiland) ligt in de Indische Oceaan op zo’n 350 kilometer van Java in Indonesië. Op het eiland, dat deel uitmaakt van Australië, vindt elk jaar een van de meest spectaculaire migraties op aarde plaats. In oktober en november, aan het begin van het regenseizoen beginnen de grote rode krabben hier massaal aan hun migratie vanuit de bossen naar de kust om te paren en eitjes te leggen. Het zijn de circa 120 miljoen rode krabben die Christmas Island tot een van de meest interessante plekken maakt om de migratie van de rode krab met eigen ogen te aanschouwen.

Foto's Van Helden Travel, Hilversum.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!