Nieuwe VPRO-reisserie over China

Koningaap - China

Langs de oevers van de YangtzeAmsterdam, 1 januari 2016 – De VPRO komt deze winter met een nieuwe bijzondere reisserie over China. Op 7 februari is de eerste aflevering te zien van Langs de oevers van Yangtze. Presentator en fotograaf Ruben Terlou neemt je hierin mee op reis stroomopwaarts van de rivier de Yangtze, de belangrijkste rivier van het enorme Aziatische land.

Door de ogen van Terlou leer je het land en vooral de mensen van een hele andere kant kennen. Met zijn ontwapenende presentatie (en omdat hij vloeiend Chinees spreekt) weet Terlou snel het vertrouwen van de Chinezen te winnen, waardoor bijzondere en openhartige gesprekken ontstaan. De serie laat de explosieve ontwikkeling zien die China de afgelopen jaren heeft ondergaan. ,,Het is ontluisterend en schokkend soms hoe snel de ontwikkelingen zijn gegaan en hoe de inwoners omgaan met problemen als milieuvervuiling, het verdwijnen van hun dorp, tradities en cultureel erfgoed”, zegt de VPRO.

De Yangtze vormt met haar 6300 kilometer een dwarsdoorsnede van China en is behalve ’s lands belangrijkste levensader ook de rode draad in deze zesdelige documentaireserie. De reis start in de metropool Shanghai. Daarna vervolgt Ruben zijn weg westwaarts over de rivier langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing totdat hij steeds dichter bij Tibet komt en de bron van de Yangtze. In Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over en in de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd.

De VPRO: ,,Langs de oevers van de Yangtze is een reis vol bijzondere ontmoetingen en verhalen over het China van toen en nu. Het geeft antwoord op de vraag wat het succes van veertig jaar staatskapitalisme betekent voor de gewone Chinees, die zijn leven slijt aan de oevers van de Yangtze.” Langs de oevers van de Yangtze is te zien vanaf zondag 7 februari 2016 op NPO 2.

Foto © VPRO/Ruben Terlou.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!