Fiets en Wandelbeurs 2016 in Utrecht

Fiets en Wandelbeurs 2016Voor de Fiets en Wandelbeurs 2016 hoef je niet langer naar de RAI in Amsterdam af te reizen. Na elf edities is het evenement voor fietsers en wandelaars in Utrecht neergestreken. Op 20 en 21 februari kun je er in drie hallen terecht voor bijna 500 exposanten en 115 lezingen en workshops.

De Fiets en Wandelbeurs koos voor Utrecht vanwege de centrale ligging, maar ook de uitstraling van de Domstad als ‘echte fietsstad’ sprak de beursorganisatie aan. Tegelijkertijd kun je er in de Utrechtse Jaarbeurs terecht voor de E-bike Xperience, een evenement dat helemaal draait om elektrische fietsen.

In twee hallen zijn vrijwel alle bekende fabrikanten van e-bikes present. Je kunt er modellen e-bikes, e-mountainbikes en speed pedelecs (een elektrische fiets met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur) met elkaar vergelijken en testen en je kunt ze uitproberen op een parcours. Een kaartje voor de Fiets en Wandelbeurs geeft gratis toegang tot e-bike Xperience, en omgekeerd.

Op de Fiets en Wandelbeurs zelf zijn ook elektrische fietsen te vinden, naast trekkingbikes, mountainbikes, fatbikes en kinderfietsen. Drie fietsparcoursen, tal van activiteiten op de beursvloer, tientallen bestemmingen, informatiemarkten, outdoormateriaal en de vele lezingen en workshops zorgen voor een compleet programma voor iedereen die houdt van actieve vakanties in de buitenlucht.

Vias Verdes in SpanjeHet themaland dit jaar is het zonovergoten Spanje, ,,dat meer te bieden heeft dan alleen zon en zee”. Het Spaanse landschap varieert van grillige kustlijnen en uitzicht op diepblauwe zeeën tot besneeuwde toppen, bergmeren en vulkaanlandschappen. Elf Spaanse regio’s en provincies laten op de beurs zien wat ze fietsers en wandelaars te bieden hebben.

Ook krijg je meer te weten over de Vías Verdes, autoluwe ‘groene wegen’ midden in de natuur over voormalige spoorlijnen. Bij elkaar gaat het inmiddels om zo’n 2000 kilometer dat geschikt is voor fietsen en wandelen. Emma en Willem Joling – ook wel bekend als de Europafietsers – vertellen er over een fietstocht die ze maakten over de Vías Verdes.

Liedeke van Leeuwen, Sam Garret en Raymond Koome zoeken het in hun lezingen hogerop: de Pyreneeën. Ze traden er in de voetsporen van de Katharen, ‘ketters’ die in dit woeste berggebied aan de inquisitie probeerden te ontsnappen. Routinier Clemens Sweerman geeft onder meer een doorkijkje op de Santiago-fietsroutes en fietsjournalist Bert Sitters vertelt over de Zilverroute.

Frank van RijnGlobetrotter Frank van Rijn dwaalde door de woestijnachtige landschappen van Namibië. Hij omschrijft zijn trip als ‘een fietsreis in de regentijd door een land waar het zelden regent’. Met zijn kenmerkende humor schetst hij het landschap en zijn belevenissen: duizenden jaren oude rotstekeningen, giraffes, olifanten, leeuwen en… een konijn. De fietsreiziger presenteert op de beurs ook zijn nieuwe boek De hanen van de koning, over een reis door Thailand, Laos en Cambodja.

Auteur Ria Warmerdam koos voor een Scandinavische setting met het Olavspad, een Noorse pelgrimsroute tussen Oslo en Trondheim. De laatstgenoemde stad was in de middeleeuwen net zo’n belangrijk bedevaartsoord als Rome, Jeruzalem en Santiago. Volgens Warmerdam biedt het Olavspad 643 prachtige wandelkilometers, die nog niet ontdekt zijn door de massa.

Kaartjes aan de kassa kosten € 15 per volwassene. Bestel je kaartjes online, dan ben je € 12 kwijt. Een jongerenkaart voor bezoekers van 13 tot en met 25 jaar kost slechts € 6. Meer informatie vind je op www.fietsenwandelbeurs.nl

Foto's © Fiets en Wandelbeurs/C. Ward van Loock.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!