Kunst maakt vliegtuigtafeltje weer leuk

Amsterdam, 8 april 2017 – De klaptafeltjes in het vliegtuig zijn meestal niet om aan te zien. Tijdens lange rusteloze vluchten probeer je onhandig de slaap te vatten, weg te doezelen bij matige films, een zakje droge pinda’s weg te werken en te bedelen om een extra drankje. Ondertussen kijk je al die uren tegen een vormloos, kleurloos en troosteloos grijs vliegtuigtafeltje aan dat je af en toe in- en uitklapt.

Dat is andere koek bij Delta Airlines, waarbij je sinds kort op 10 kilometer hoogte originele kunst kunt aanschouwen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft twaalf kunstenaars en illustratoren gevraagd de saaie klaptafeltjes op internationale vluchten wat op te fleuren en van een nieuw en hip ontwerp te voorzien. Daarbij lieten ze zich inspireren door twaalf populaire bestemmingen waar Delta naartoe vliegt, waaronder Amsterdam, New York, Mexico City, Parijs, Londen, Seoul, Shanghai en Tokyo. De kunst op de klaptafeltjes moest bovendien ‘optimisme, verfrissing en geluk’ uitstralen.

Klaptafeltje van Amsterdam, ontworpen door Sac Magique

De Finse kunstenaar Sac Magique ontwierp bijvoorbeeld het ‘Amsterdamse’ vliegtuigtafeltje, met stroopwafels, fietsen en tulpen. Het tafeltje over New York is geïnspireerd op de street art in de metropool en het klaptafeltje over Tokyo verwijst naar de vele neonverlichting in de Japanse hoofdstad.

Klaptafeltje van New York, ontworpen door Pedro Campiche

De eigentijdse klaptafeltjes bevinden zich in Boeing 767 vliegtuigen en zijn ook zó ontworpen dat passagiers ze makkelijk kunnen delen via Instagram – altijd goed voor wat positieve publiciteit (omdat passagiers op Instagram tot dusverre vooral klaagden over de slechte service van Delta). Voor The Tray Art Project werkte Delta samen met Coca Cola.

Klaptafeltje van Tokyo, ontworpen door Paola Gracey
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!