Passagiers claimen amper compensatie

Amsterdam, 13 april 2017 – Bijna alle vliegtuigpassagiers hebben wel eens met een vertraagde of geannuleerde vlucht te maken. Sinds enkele jaren hebben passagiers recht op een compensatie bij een flinke vertraging of een annulering, die kan oplopen tot € 600. Toch maken vliegtuigpassagiers hier amper gebruik van, blijkt uit een onderzoek van claimbemiddelaar AirHelp.

Slechts 1 procent van alle Nederlanders vraagt geld terug voor een ondervonden vertraging, annulering of overboeking. Door geen vergoeding te claimen, lieten ze hiermee gemiddeld € 351 per persoon liggen. Uit gegevens van AirHelp blijkt dat liefst 260.000 passagiers die vorig jaar van of naar Nederland vlogen, een vertraging, annulering of overboeking voor de kiezen kregen. Alleen al voor vluchten van en naar Schiphol, waar ruim 250.000 passagiers de dupe werden, zou dit een mogelijke compensatie opleveren van bijna € 88 miljoen euro.

Voor luchtvaartmaatschappijen is het natuurlijk goed nieuws dat vliegtuigpassagiers hun recht op compensatie laten liggen. Hoewel het on-Nederlands is om geld te laten liggen, vinden veel mensen volgens AirHelp de wetgeving op het gebied van passagiersrechten te ingewikkeld. ,,Voor passagiers is het vaak onduidelijk of de vertraagde of geannuleerde vlucht recht geeft op compensatie of dat de luchtvaartmaatschappij zich kan beroepen op overmacht.”

Je kunt het hele proces van het claimen uit handen geven aan een bemiddelaar, maar die vraagt daar wel een vergoeding voor. Passagiers kunnen ook makkelijk zelf aankloppen bij een luchtvaartmaatschappij. Hier vind je tips als je vlucht vertraagd of geannuleerd is.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!