Vliegstress bij mededelingen in vliegtuig

Amsterdam, 20 april 2017 – Je hoeft je er niet voor te schamen als je last hebt van vliegangst. Ongeveer een derde van de volwassen Nederlanders stapt met knikkende knieën in het vliegtuig. Toch zijn er bepaalde momenten dat je er méér last van hebt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van luchtvaartmaatschappij Transavia. Zo piekt de vliegstress als er mededelingen worden gedaan tijdens de vlucht. Ook het oplichten van het bordje ‘riemen vast’ zorgt voor een verhoging van het stressniveau: het betekent wellicht dat er (hevige) turbulentie op komst is.

Transavia en het bedrijf Braingineers voerden een proef uit met speciale meetsensoren tijdens een ochtendvlucht van de Spaanse stad Málaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee, een soort pleister met sensor die de hartslag, ademhaling en huidtemperatuur registreert.

Wat meteen opviel is de hogere mate van vliegangst die passagiers ervaren als ze aankomen op de luchthaven. Dat is wel begrijpelijk: je moet lang in de rij staan voor de security, je moet uitzoeken bij welke gate je vlucht vertrekt en je moet hopen op tijd aan te komen op de plek van bestemming. De stress vermindert bij het boarden. Het stressniveau neemt weer toe vlak voor het moment waarop het vliegtuig is geland en passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten.

Uit onderzoek van Braingineers onder 50.000 mensen blijkt dat 27,7 procent een hoge mate van vliegangst ervaart. De meest voorkomende angst van passagiers is neerstorten (51,8 procent), gevolgd door hoogtevrees (23,2 procent) en engtevrees (17,9 procent). Volgens Transavia kun je vliegangst verminderen door goede voorlichting aan het begin van een vlucht, met een instructievideo en de hulp van een handleiding.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!