‘Een woord een woord’ is beste reisboek

Amsterdam, 11 juni 2017 – Hoezeer terroristen ons in de greep houden, bleek zondag bij de bekendmaking van het beste Nederlandstalige reisboek van 2017. Frank Westerman streek zondag met de eer voor zijn boek Een woord een woord. In dit boek neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, van de Molukse acties in de jaren zeventig tot de gijzeling van schoolkinderen in het Russische Beslan. Westerman wint hiermee de VPRO Bob den Uyl Prijs, zoals de prijs voor het beste reisboek officieel heet. Er hangt een cheque aan vast van € 7500.

De jury koos dus niet voor een klassiek reisverhaal waarin de auteur zich laat inspireren door onverwachte belevenissen in onbekende streken, maar voor een boek dat gezien kan worden als een aanklacht tegen terreur en demagogen à la Erdogan en Trump. In zijn reisboek probeert Westerman te achterhalen of het waar is dat ,,de pen machtiger is dan het zwaard”, iets dat de gemiddelde reiziger hem niet na kan doen.

Frank Westerman test de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en bezoekt een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. De jury was geraakt door zijn ,,bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur”.

,,In een tijd waarin woorden besmet zijn geraakt, waarin feiten worden betwist en leugens regeren kozen wij voor een boek dat de vraag centraal stelt of het woord een wapen kan zijn in de strijd tegen geweld”, stelde de jury. ,,Meer dan ooit is er behoefte aan schrijvers die op zoek gaan naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog. Frank Westerman is zo’n wapenbroeder.”

Foto Frank Westerman © Keke Keukelaar.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!