Floortje Dessing heeft eigen ‘museum’

Amsterdam, 21 juni 2017 – Het moest er natuurlijk een keer van komen, als je zoveel van de wereld hebt gezien. Televisiepresentator en reisfanaat Floortje Dessing heeft sinds woensdag 21 juni haar eigen ‘museum’. Op het treinstation van Leiden heb je een maand lang gratis toegang tot het Museum van Floortje.

In dit tijdelijke museum zijn talloze objecten en gebruiksvoorwerpen te zien uit Oceanië. Hiervoor mocht Floortje haar favoriete objecten uitzoeken in het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen, de verzamelnaam van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden.

Met het Museum van Floortje wil het Museum van Wereldculturen een deel van de verborgen schatten laten zien die de grootste tijd in het depot liggen te verstoffen. De collectie bestaat uit meer dan 375.000 objecten, die natuurlijk onmogelijk allemaal tegelijkertijd getoond kunnen worden aan het publiek.

De programmamaakster kreeg de eer omdat ze tijdens haar reizen zoveel andere culturen heeft leren kennen. Floortje koos voor ‘Oceanië’ omdat het eilandleven in de Stille Zuidzee zoveel indruk op haar heeft gemaakt. ,,De zee speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen in die regio en er zijn dan ook diverse objecten te vinden die hier een verbinding mee hebben.”

Een van haar favorieten is een halssnoer met walvistanden. ,,Vrouwen, maar ook mannen, hebben daar een hele fascinerende manier om zichzelf te verfraaien”, zegt ze. ,,Het zijn hele krachtige vormen, geen sierlijke met tierelantijntjes. Juist die krachtige, sterke vorm spreekt mij aan.” Andere bijzondere objecten zijn een Polynesische bovenarmband en een model van een boot met inlegwerk van parelmoer, maar ook praktisch vis- en kookgerei is te zien.

Het Museum van Floortje bevindt zich in een speciaal omgebouwde wachtruimte op perron 8/9b van het centraal station van Leiden. Het mini-museum is tot en met 23 juli geopend en gratis te bezoeken. Na Floortje mogen ook andere Bekende Nederlanders tijdelijk museumconservator spelen en een eigen tijdelijk museum openen, onder wie zanger Kenny B, presentator Filemon Wesselink en kokkin Yvette van Boven.

Foto © Nationaal Museum van Wereldculturen.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!