De twee gezichten van een vakantiebestemming

Amsterdam, 30 augustus 2017 – Vakantiebestemmingen roepen meestal het beeld op van zwoele zomeravonden, exotische dieren en ontspannen tafelen in een intiem restaurant. Maar een vakantiebestemming heeft vaak ook een ander gezicht: dat van armoede, criminaliteit, uitwassen en sociale ongelijkheid.

VPRO-programmamaker Ersin Kiris onderzoekt in de nieuwe vierdelige televisieserie Ersin in wonderland wat er speelt achter de façade van populaire vakantieoorden. In een dubbelrol als journalist en toerist reist hij naar veelbezochte bestemmingen, zoals het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika en de badplaats Acapulco in Mexico. Hij maakte ,,een serie curieuze portretten van het paradijs”, belooft de VPRO. ,,Het contrast is vaak geestig, soms ook pijnlijk. Twee werelden raken elkaar voor heel even. Maar wat zich achter de hotels afspeelt is voor de reiziger moeilijk te bevatten.”

Zo steekt Kiris zich in een kaki outfit om grote beesten te bekijken in Zuid-Afrika, klaar voor een wonderlijk tochtje langs olifanten en leeuwen in Kruger National Park. Hij ziet dat tour operators goed verdienen aan de dieren, maar dat geldt ook voor stropers. Heel veel neushoorns sneuvelen en dat is niet het enige leed. Ook op de jagers wordt fanatiek gejaagd. Afgelopen jaren zijn in het wildpark honderden mensen doodgeschoten. Bijna alle stropers komen uit Mozambique.

Het Mexicaanse Acapulco was ooit de favoriete badplaats voor filmsterren uit Hollywood. Tussen de palmbomen staan nog steeds prachtige designhotels. Maar als Ersin zijn handdoekje neerlegt op het strand, ziet hij om zich heen geen andere buitenlandse toeristen. Voorbij is de tijd van internationale jetset feestjes met cocktails en cocaïne.

,,Tien jaar geleden is de baas van het Acapulco drugskartel vermoord, sindsdien heerst er chaos. Talloze kleine bendes hebben zich toegelegd op het afpersen van de gewone bevolking. Iedere dag worden er vissers, taxichauffeurs en strandverkopers doodgeschoten. Maar wanneer er een nieuw cruiseschip arriveert blijven de mensen vriendelijk de toeristen toelachen. Welkom in de op een na meest gewelddadige stad ter wereld.” Ook reist Kiris naar Tunesië en Thailand om het andere gezicht van deze vakantiebestemmingen te ontdekken.

Ersin in wonderland is vanaf donderdag 5 oktober 2017 wekelijks te zien om 20.55 uur op NPO3. Het wordt dezelfde avond op NPO3 herhaald rond 01.15 uur. Online na uitzending is elke aflevering terug te kijken op vpro.nl/ersininwonderland

Foto's © Jacko van 't Hof; Hans Bouma.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!