De tien lekkerste lokale delicatessen

Amsterdam, 24 september 2017 – Eten is een heerlijke manier om vreemde culturen te ontdekken. Vaak openbaren de typische gerechten meer over een land dan een bezoek aan een museum. Cruiseportaal Dreamlines heeft tien gerechten verzameld uit de belangrijkste cruisehavens ter wereld die elke reis meer dan waard zijn. Onderga een authentieke smaakbeleving en zet je tanden in deze tien lekkerste lokale delicatessen.

#1 Aussie Meat Pie – Sydney, Australië

De keuken van Australië is beïnvloed door de hele wereld, maar een gerecht Australischer dan de Aussie Meat Pie ga je niet vinden. De traditionele Aussie Meat Pie is gevuld met rundvlees en jus, geserveerd met aardappelpuree, gestampte erwten en tomatensaus. Begin je reis Down Under goed en maak een wandeling van de haven van Sydney naar het beroemde ‘Harry’s Café de Wheels’ en bewonder de iconische foodkar.

#2 Arroz con Habichuelas – San Juan, Puerto Rico

Het onweerstaanbare aroma van lokale gerechten bereiken de zintuigen van cruisers vanaf het moment dat je voet zet op Puerto Rico, een bestemming die een heerlijk stukje Latijns-Amerikaanse voedselcultuur laat proeven met de Caribische Zee op de achtergrond. Het nationale gerecht gemaakt met sappige bonen en zachte rijst, Arroz con Habichuelas, kan overal in het land gevonden worden. Maar smaakt het beste in de kleine restaurants in de kleurrijke straten van San Juan.

#3 Francesinha – Porto, Portugal

Laat je niet misleiden door de Franse afkomst van dit gerecht. Francesinha is absoluut een parel uit Porto. Proef dit iconische gerecht die onder de beste sandwiches van de wereld valt. De traditionele Francesinha do Porto werd in de jaren zestig gecreëerd als een Portugese twist van de Franse Croque Monsieur. Wat je tussen de lagen brood kunt vinden is alleen bedoeld voor de echte vleesliefhebbers: geroosterd varkensvlees, gebakken ham, gerookte worst, spek en een medium-rare biefstuk. Deze overheerlijke vleestoren wordt dan bedekt met gesmolten kaas, gebakken ei en een warme dikke saus gemaakt van tomaat en bier.

#4 Poutine – Montréal, Canada

Hoe goed klinkt de combinatie van friet, jus en kaas? Deze klassieker van de Québécois-keuken is zo lekker dat je dit gerecht in iedere haven in Canada wilt eten. De warme frietjes en stomende jus laten de kaas voorzichtig smelten en de combinatie vormt een heerlijke winterschotel, ideaal voor het koude Canadese weer. Vergeet niet om ‘The Whistle Café’ te bezoeken, waar ze meer dan honderd variaties van de poutine serveren.

#5 Calçotada – Barcelona, Spanje

Tijdens je bezoek aan de meest bezochte cruise bestemming van de Middellandse Zee kun je genieten van heerlijke paella, tapas en sangria. Maar probeer ook eens een typisch Catalaans gerecht als Calçotada. Dit is de Catalaanse versie van een barbecue.

Ieder jaar, tussen november en maart, komen de locals bij elkaar met vrienden en familie om de seizoensgebonden lente-uien (calçots) te eten, die in een houtskoolgrill worden geplaatst totdat de basis zwart en verkoold is. Met behulp van handen wordt het verkoolde deel van de calçots verwijderd en gedompeld in een heerlijke romesco saus, gemaakt van rode paprika’s en noten.

#6 Bánh Mì – Ho Chi Minh, Vietnam

Tijdens je cruise in Zuidoost-Azië heb je na een tijdje misschien wel zin in iets anders dan rijst en noedels. Gelukkig biedt Vietnam een van heerlijkste combinaties van westerse en oosterse ingrediënten: de bánh mì, een product dat is ontstaan door Franse invloeden in Zuidoost-Azië.

Dit typisch Vietnamese gerecht wordt beschreven door de beroemde chef Anthony Bourdain als een “symfonie in een sandwich”. Het gerecht bestaat uit een stokbrood gevuld met sappig geroosterd varkensvlees, leverpaté, verse koriander en verschillende groentes. In de drukke straten van Ho Chi Minh City zul je overal kraampjes vinden waar u de authentieke bánh mì kunt proberen.

#7 Acarajé – Salvador, Brazilië

Ontdek het spirituele gerecht van Brazilië, waar we de goden zeker dankbaar voor mogen zijn. Acarajé is een essentieel ritueel gerecht dat gebruikt wordt in Afro-Braziliaanse religieuze tradities en kan alleen gevonden worden in de stad Salvador, een van de bekendste cruisebestemmingen in Brazilië.

Maar wat is Acarajé nu precies? Balletjes van zwarte ogen bonen gefrituurd in palmolie tot ze krokant zijn en een gouden kleur hebben. Vervolgens worden deze ballen gevuld met gedroogde garnalen, tomatensalsa en een garnalenpasta. Om het gerecht helemaal af te maken, wordt er als ‘finishing touch’ nog warme chili olie overheen gegoten. Te koop voor minder dan € 1 bij een van de honderden kraampjes in de stad.

#8 Biltong – Kaapstad, Zuid-Afrika

Tijdens je cruise in Zuid-Afrika kun je niet ontsnappen aan biltong. Je komt dit gerecht tegen in tankstations en supermarkten, maar ook in luxe restaurants. Biltong is de meest geliefde snack van het land en is een essentieel onderdeel van de voedselcultuur in zuidelijk Afrika.

Deze heerlijke snack wordt gemaakt van een verscheidenheid aan wild, zoals wildebeest, koedoe, struisvogel, oryx, springbok en impala, dat is gezouten, gekruid en gedroogd. De methode waarop dit gedaan wordt is afkomstig van een 17e eeuwse traditie, toen de kolonisten uit Europa dit proces overnamen om hun vlees te beschermen tegen derving en om verspreiding van bacteriën te vermijden.

#9 Bouillabaise – Marseille, Frankrijk

Oorspronkelijk maakten de vissers van Marseille deze visstoofpot met roodbaars die ze niet meer op de markt konden verkopen. In de afgelopen jaren is de traditionele bouillabaise gevormd tot een verfijnd gerecht met een verscheidenheid van de beste vis die in de Middellandse Zee te vinden is.

Een authentieke bouillabaise à la marseillaise wordt geserveerd in twee of meer verschillende borden. Het eerste bord dat wordt geserveerd is de bouillon. De bouillon heeft een sterke Provençaalse smaak die wordt bereidt met knoflook, olijfolie, saffraan, tomaten, tijm en andere kruiden. Op het tweede bord kun je verschillende soorten vis en zeevruchten vinden die in dezelfde bouillon zijn gekookt.

Rondom de haven Vieux Port in Marseille kun je dit gerecht in de meeste restaurants proberen. Voor het vermijden van toeristische vallen breng je het beste een bezoek aan de traditionele restaurants die trouw zijn aan het authentieke recept, zoals Chez Madie Les Galinettes of Chez Fonfon.

#10 Pastilla – Casablanca, Marokko

Wanneer je cruise een stop maakt in Casablanca of een andere Marokkaanse stad, bereid je dan voor op een gastronomische ervaring. De invloeden van andere naties door de eeuwen heen veranderden de Marokkaanse keuken in een onweerstaanbare mix van Arabisch, Berber en Mediterraan eten.

Een van de meest interessante resultaten van deze mix is de pastilla. De naam pastilla klinkt vrij Spaans en dat is geen toeval. Dit gerecht werd gecreëerd door de Andalusische mensen die naar Marokko migreerden, die later het recept verreikte door de traditionele Magreb-kruiden toe te voegen. De pastilla is een taart gemaakt van dun bladerdeeg gevuld met kip of duif, gekruid met kaneel, saffraan, amandelen en koriander. De taart wordt geglazuurd met suiker en kaneel, wat een ongewone, maar heerlijke combinatie van zoet en hartig oplevert.

Foto's © Olga Kashubin; Fanfo; Bonchan; Ivan Jimenez; Brent Hofacker; Wild Drago; Paul Brighton; AS Food Studio; Margouillat PhotoPicturepartners.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!