De beste reisdocu’s op de European Outdoor Film Tour

Amsterdam, 28 september 2017 – Sommigen kiezen ervoor om de wereld rond te reizen vanuit hun luie stoel, met een goed boek of een mooie film. Binnenkort kun je ook een ‘reis’ maken langs prachtige bestemmingen vanuit de bioscoopzaal of het theater. Op 6 oktober begint de Europese tournee van de European Outdoor Film Tour 2017-2018, waar de beste documentaires over outdoorsport, avontuur en reizen uit de hele wereld te zien zijn.

Op het programma staan zeven films van échte mensen, die hun outdoordroom leven en de toeschouwer daaraan onbelemmerd laten deelnemen. Vanuit je pluche stoel kun je zien hoe twee Britten met een holle boomstam de mysterieuze jungle van Ecuador verkennen. Of hoe drie avonturiers met snowkites de gigantische ijskap van Groenland oversteken. In Canada hebben drie mountainbikers met hun camera vastgelegd hoe ze in het noorden op zoek gingen naar niet ontdekte trails die niet altijd even fietsbestendig bleken te zijn.

De European Outdoor Film Tour selecteert sinds 2001 de mooiste, beste, gekste en hartelijkste films, die tijdens meer dan 330 evenementen in Europa worden getoond. Het zijn documentaires van atleten, zotte alternatievelingen, ongelijke stellen of ‘gewone’ avonturiers die naar de meest afgelegen plekken op aarde afreizen. ,,Alles is echt, handgemaakt, ruw en eerlijk”, zegt de organisatie. Voor deze rauwe en indrukwekkende korte films zeggen beelden meer dan duizend woorden – hier kun je alvast de trailer bekijken:

De totale duur is twee uur. In Nederland zijn de docu’s van de European Outdoor Film Tour in verschillende steden te zien, zoals in het Meervaart Theater in Amsterdam, Theater Diligentia in Den Haag en bioscoop Pathé op het Schouwburgplein in Rotterdam. Voor de tijden en het reserveren van kaartjes kun je terecht op de website: www.eoft.eu

Overzicht van alle zeven films op de European Outdoor Film Tour

ICE CALL

Freeskiër Sam Favret volgt de roep van het ijs en laat ons het „Mer de Glace“ van een geheel nieuwe kant zien. Voor hem is de grootste Franse gletsjer een reusachtig pretpark met natuurlijk ontstane halfpipes, kickers en tunnels. Wij volgen hem op z’n snelle rit door een wereld van sneeuw en ijs de diepten van de gletsjer in, en weer terug! Duur: 3 minuten.

DUG OUT

De uitgeholde boomstam is al duizenden jaren het traditionele transportmiddel van de Huaorani in Ecuador. De holle boomstam is een van de oudste scheepstypen ter wereld, en precies daarmee willen Benjamin Sadd en James Trundle de mysterieuze jungle van het Amazonegebied verkennen. Voor de realisatie van deze droom moeten de twee Britten veel investeren. Niet met geld, maar met zwaar handwerk. Terwijl hun boomstam onder de aanwijzingen van Huaorani-man Bay Nenquiqwi langzaam maar zeker vorm krijgt, storten de beide Britten zich steeds meer in de geheimzinnige wereld die jungle heet. Duur: 20 minuten.

INTO TWIN GALAXIES

Op Groenland speelt zich het nieuwste avontuur van Ben Stookesberry, Sarah McNair-Landry en Erik Boomer af. Met snowkites willen ze de gigantische ijskap van Groenland oversteken om vervolgens met hun kajaks via een smeltwatergeul de gletsjer weer af te varen. Het is een reis door een breekbaar en tegelijkertijd gevaarlijk paradijs. Sarah leert de ongebreidelde kracht van de wind tijdens een zware val met haar snowkite kennen, Boomer riskeert lijf en leden op een indrukwekkende waterval met diverse treden en zelfs Ben, de doorgewinterde expert van de expeditie, ziet in dat er temperaturen zijn waarbij het praktisch onmogelijk is om je in een kajak te verplaatsen… Duur: 35 minuten.

CHOICES

Steph Davis heeft voor het klimmen gekozen. Begin twintig brak ze haar rechtenstudie af waarmee ze haar carrière-in-spe als advocaat liet voor wat die was, en ging in haar auto wonen… jarenlang! Na grote klimsuccessen in Yosemite en expedities naar Patagonië en Pakistan verhuisde ze naar Moab, Utah, waar zij haar tweede passie, het basejumpen, ontdekte. Ze heeft nooit spijt gehad van haar beslissing om ‘aan de rots’ te leven, ofschoon het noodlot meermaals toesloeg. Duur: 15 minuten.

LA CONGENIALITÁ – THE ATTITUDE OF GRATITUDE

Simone Moro en Tamara Lunger vormen een divers koppel met grote doelstellingen en een leeftijdsverschil van achttien jaar. Als gepassioneerd winterklimmer heeft Simone een groot aantal ‘top’-successen op zijn naam staan. En Tamara zit haar grote voorbeeld dicht op de hielen. De rollen in het team waren duidelijk verdeeld: hij was de meester, zij de leerling. Maar als dit perfect op elkaar ingespeelde duo in het voorjaar van 2017 naar de Kanchenjunga reist, om de hoogste traverse van een 8.000-er te testen, dwingen de omstandigheden tot een snelle wisseling van de rollen… Duur: 20 minuten.

FOLLOW THE FRASER

Kyle Norbraten, James Doerfling en Tom van Steenbergen willen hun Canadese woonomgeving op een andere manier leren kennen. Ze gaan op zoek naar nog niet ontdekte trails en volgen de Fraser River van de Sunshine Coast tot de Sibola Range, in het noorden van British Columbia. Uiteraard willen de drie mountainbikers de trukendoos zo ver mogelijk opentrekken tijdens deze trip. Maar daarvoor hebben ze wel de goede ondergrond nodig. Tot nog toe werd de Sibola Range niet op haar geschiktheid als bikegebied getest. Maar het zou zomaar een ‘fietsgoudmijn‘ kunnen zijn … Duur: 10 minuten.

USHBA

Al lange tijd oefent de 4710 meter hoge Mount Ushba een grote aantrekkingskracht op de Zwitserse freerider Samuel Anthamatten uit. In juli 2017 is hij samen met Léo Slemett, de winnaar van de Freeride World Tour 2017 en met de freerider Markus Eder uit Zuid-Tirol, naar Georgië gegaan om de meest opvallende top van de Kaukasus voor de eerste keer op ski’s af te dalen en te kijken of de Kaukasische poedersneeuw van de beloofde kwaliteit is. Duur: 6 minuten.

Foto's © Benjamin Sadd; Eric Boomer; Tero Repo; John Wellburn; Steph Davis.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!