Steeds vaker lenen voor een wereldreis

Amsterdam, 13 september 2017 – Studenten gebruiken steeds vaker een lening om een gap year na de studie in te lassen voor het maken van een verre reis, zo berichtte de NOS onlangs. Ze lenen geld bij kredietbedrijven, maar ook via het DUO. Daarbij zetten ze het bedrag niet opzij voor de studie en het studentenleven, maar voor de reis na de studie.

Naast studenten lenen kiezen ook veel twintigers en dertigers ervoor om geld te lenen voor het maken van een wereldreis. Gevraagd naar hun beweegreden voor het nemen van een lening is dat zij nu de tijd hebben om het te doen, maar niet over het geld beschikken. Terwijl ze op een later punt in hun leven de tijd niet meer hebben vanwege de keuze voor kinderen of het maken van carrière.

Overweeg je zelf geld te lenen voor het maken van een wereldreis? We zetten de voordelen en nadelen op een rij.

Voordelen van lenen en een wereldreis

1. Steeds vaker wordt er door werkgevers gevraagd naar mensen die meerdere talen spreken. Dit omdat Nederlands nou eenmaal een klein landje is en er veel te halen valt in het buitenland. Ook is de beste manier om een taal te leren naar het land zelf toe te gaan.

2. Cultuur, misschien heb je schoon genoeg van het koude weer in dit kikkerlandje en wil je op reis om cultuur te snuiven in een warm land. Dit zorgt niet alleen voor een breder perspectief van de wereld maar is vooral gewoon gaaf!

3. Misschien heb je wat inspiratie nodig, wil je een eigen bedrijf opstarten of ben je vastgeroest. Dan is het buitenland de vruchtbare grond waar nieuwe ideeën ontstaan.

4. Ervaring in het buitenland, als je op reis bent zal je zien dat niet alles zo werkt als in Nederland, het vraagt een proactieve en flexibele houding. Dit is precies waarom werkgevers steeds vaker vragen naar (werk)ervaring in het buitenland.

5. Het hangt af van je toekomstplannen, soms kom je gewoon op een splitsing in je leven. Je weet dan vaak niet meer goed wat je wil. Even kijken of het gras echt groener is aan de overkant is een goede manier om hier mee om te gaan. Vaak is het dan ook raadzaam om even uit de vaste omgeving te gaan. Mensen doen dit om het overzicht weer te kunnen bewaren.

6. Het lenen van geld is op dit moment zeer goedkoop. Lage rentes zorgen ervoor dat je later niet eindeloos bezig bent met aflossen.

Nadelen van lenen en een wereldreis

1. Ongeluk zit in een klein hoekje, toch is het raadzaam om een financiële buffer te hebben. Sommige mensen zetten geen geld opzij voor calamiteiten, ziekte of een financiële tegenvaller. Het is daarom raadzaam om nog wat extra geld opzij te hebben liggen voor als je naar het buitenland gaat. En extra geld lenen kost je uiteindelijk extra geld aan rente.

2. Leen je geld via het DUO, dan zal je je collegegeld en het studentenleven toch op een andere manier moeten bekostigen. Dat betekent je ouders lief aankijken of vele uren in bijbaantjes steken.

3. Na je studie en reis zal je de lening moeten afbetalen. Als je niet gelijk een goede baan kunt vinden met een dito salaris, zal je toch je maandelijkse aflossing moeten betalen.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!