Rare regels voor fietsers in het buitenland

Amsterdam, 20 oktober 2017 – Nu de herfst is aangebroken, zal je op de fiets in Nederland regen en wind moeten trotseren. Fietsen in het buitenland kan daarentegen nog best aangenaam zijn, alleen zijn daar weer andere dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt als fietser voor de gekste dingen een bekeuring krijgen. Autoverhuursite Happycar onderzocht de Europese fietswetgevingen in vijf populaire vakantielanden. Hier vind je rare regels voor fietsers in het buitenland.

#1 Fietsers mogen in Spanje geen koptelefoon op

De bekeuringen voor fietsers in Spanje bedragen in de meeste gevallen rond de € 80 voor simpele overtredingen, waaronder het rijden op de stoep. In Nederland is het dragen van een koptelefoon op de fiets heel gewoon, maar in Spanje kan je dit maar liefst € 200 kosten. Kinderen onder de 16 jaar zijn ook verplicht een fietshelm te dragen. Als het kind dit vergeet, moeten de ouders € 200 betalen.

Ook geldt er in Spanje een snelheidsrestrictie voor fietsers in de stad van 30 kilometer per uur. Buiten de stad kan dit soms 45 kilometer per uur zijn, als dit op borden staat aangegeven.

#2 Neem geen mensen achterop de bagagedrager in Italië

In Italië is ‘gevaarlijk rijgedrag’ voor fietsers niet toegestaan – je riskeert dan een bekeuring tussen de € 24 en € 92. Je liefje meenemen achterop de fiets is dus taboe. Er geldt een verbod om passagiers achterop de bagagedrager mee te nemen, hiervoor krijgen fietsers een bekeuring vanaf € 38.

Een andere opmerkelijke passage in de Italiaanse wetgeving is dat fietsers minstens één arm moeten hebben en de manoeuvres naar behoeve kunnen uitvoeren. Verder is de verdeling van de wegen anders, zo zijn er de ‘pista ciclopedonale’ wegen die fietsers en voetgangers met elkaar delen. Officieel moet de fiets bij het naderen van een voetganger aan de hand worden genomen. Het is verplicht om 30 minuten voor zonsondergang en na zonsopgang verlichting op de fiets te gebruiken.

#3 Laat in Frankrijk je wijntje staan

In Frankrijk wordt de fiets als een normaal voertuig gezien en fietsers krijgen daarom dezelfde soort bekeuringen als autobestuurders. De kleine overtredingen, zoals het ontbreken van een voorlicht, vallen in de eerste categorie tussen de € 35 en de € 150. Bij gevaarlijke situaties kan dit variëren tussen de € 150 en € 1500. Het rijden met alcohol op de fiets is ten strengste verboden! Als dit hoger is dan 0,40 milligram kan dit zelfs leiden tot inname van het autorijbewijs (als je dat zou hebben).

Ook zijn er twee soorten borden voor fietsers: een vierkant en een rond verkeersbord. Bij een vierkant bord kan de fietser kiezen tussen de weg of het fietspad, een rond bord verplicht de fietser om op het fietspad te rijden. Volwassen fietsers moeten in de regel één meter afstand tot de stoep en geparkeerde auto’s bewaren. Qua mobiele telefoon, koptelefoon en headsets is Frankrijk strenger dan Nederland: dat is allemaal verboden voor fietsers. En net als in Italië mogen er geen personen op de bagagedrager worden vervoerd.

#4 Gebruik in Duitsland geen mobieltje tijdens het fietsen

In Amsterdam is het aan de orde van de dag, maar in Duitsland kun je een bekeuring tussen de € 15 en € 35 krijgen voor het hinderlijk naast elkaar fietsen. Ook is het ten strengste verboden om een mobieltje tijdens het fietsen te gebruiken, deze bekeuring kost € 25. Het alcoholgebruik boven de 0,3 promille is strafbaar, vanaf 1,6 promille kunnen er ook rijontzeggingen voor het fietsen worden uitgegeven.

Ook in Duitsland is het niet toegestaan om een passagier achterop de bagagedrager mee te nemen. Het bord “Radfahrer absteigen” komt vaak voor, dit is een aanbeveling om van de fiets te stappen, maar geen verplichting.

#5 Verboden voor fietsers in Griekenland om voorwerpen te slepen

In Griekenland mag je geen rare capriolen uithalen op de fiets: het is verboden om met één hand aan het stuur te fietsen. Zo kun je dus niet mobiel bellen op de fiets (tenzij je dit handsfree doet….). Ook is het niet toegestaan om voorwerpen naast of achter een fiets te slepen, Griekse fietsers doen dat kennelijk heel vaak.

Een kleine fietsovertreding, zoals het vergeten van fietsverlichting of het fietsen op de stoep, kost € 50.  In Nederland is het normaal om op de fiets een andere fiets met een lekke band op te halen, maar dit wordt in Griekenland als verhindering gezien en kost € 25. De grovere overtredingen zoals het rijden onder invloed van alcohol kunnen echter oplopen tot € 1500 en zes maanden gevangenisstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!