Hoe vervuilend ben jij op vakantie?

Amsterdam, 26 januari 2018 – Weet jij wat er allemaal wordt uitgestoten als je in een verre exotische bestemming de zon opzoekt? Als je met een gezin van vier personen twee weken naar Bali gaat, levert dat een uitstoot op van ruim 16.000 kilogram CO2. Ga je met hetzelfde gezin twee weken naar de Canarische Eilanden, dan bedraagt de CO2-uitstoot 4600 kg. Ga je met de auto op kampeervakantie naar Frankrijk, dan is de uitstoot ‘slechts’ 750 kg.

Elke dag worden we op een pijnlijke wijze met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd. Reizen en vakantie vieren helpen helaas niet mee om het klimaat in toom te houden. Het is zelfs ronduit vervuilend, als we de cijfers mogen geloven. Een gemiddeld gezin stoot jaarlijks zo’n 4000 kg CO2 uit voor het energieverbruik in huis, en dat is dus minder dan een zonvakantie voor twee weken naar de Canarische Eilanden!

Vooral vliegen gooit behoorlijk wat roet in het eten: zo’n 55 procent van alle ‘reisuitstoot’ is te wijten aan het vliegtuig. Wil jij weten hoe vervuilend je bent als je weer op vakantie gaat? Consumentenorganisatie Milieu Centraal heeft daarvoor een nieuwe tool ontwikkeld: Klimaatwijs op vakantie. Daarmee kun je precies uitrekenen wat de gevolgen zijn van je safari in Zuid-Afrika of je stedentrip naar New York.

Je vult het soort vakantie, de bestemming, het vervoermiddel, het aantal nachten en het aantal personen in, en voilà: je ziet de impact op het klimaat van jouw welverdiende reis. Je krijgt ook meteen advies over alternatieven om de uitstoot te verminderen of het klimaat te compenseren, zodat ergens anders broeikasgassen uit de lucht worden gehaald. Nieuwsgierig hoe het werkt? Kijk dan op de website www.klimaatwijsopvakantie.nl

Gelukkig kunnen we er al veel aan doen om de schadelijke effecten te verminderen en duurzaam op vakantie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld wat vaker de trein nemen in plaats van het vliegtuig (het is eigenlijk verbazingwekkend dat er elke dag nog 24 vluchten zijn tussen Amsterdam en Parijs, terwijl je er met de trein slechts 3½ uur over doet). Ook zijn er ontwikkelingen in de luchtvaart om slimmer, schoner en stiller te vliegen, al kost dit nog wat tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!