Nieuwe VPRO-reisserie: Over de rug van de Andes

Amsterdam, 16 januari 2018 – Hoe gaat het nu eigenlijk met Latijns-Amerika? De VPRO onderzoekt dat vanaf maart in de nieuwe reisserie Over de rug van de Andes. In zes afleveringen onderzoekt programmamaker Stef Biemans welke veranderingen Zuid-Amerika momenteel ondergaat en hoe het gaat met de Zuid-Amerikaan. Daarvoor maakte hij een lange reis door het Andesgebergte, de grote en langgerekte bergketen aan de westkant van het continent.

Volgens de VPRO is Latijns-Amerika ,,een continent van vallen en opstaan”, dat het daarom de moeite waard maakt in een nieuwe reisserie te belichten. Biemans reisde van Vuurland in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika naar Colombia in het noorden en zocht naar kleine verhalen over grote zaken die iets vertellen over het Zuid-Amerika van nu. ,,De adembenemend mooie bergen van de Andes leken soms een drempel voor de beschaving te zijn. Je zou het ook om kunnen draaien: in het Andesgebergte is de beschaving van Latijns-Amerika juist ontstaan.”

De Andes is dus een goede graadmeter om de situatie in het continent in ogenschouw te nemen, zegt Biemans. ,,De wervelkolom van Zuid-Amerika is 7000 kilometer lang en loopt door zeven landen. Je vindt er Chileens kapitalisme in de smog van Santiago en reist 30 jaar terug in de tijd door de wolken van afgelegen Boliviaanse bergdorpen. Ik ken de latino als een politiek bevlogen mens. Altijd aan het strijden, maar wel met een glimlach. Sterk, maar niet keihard. Soms gloort er hoop, en dan opeens lijkt alles weer in elkaar te storten.”

Over de rug van de Andes is vanaf zondag 4 maart 2018 zes weken te zien op NPO 2 om 20.15 uur. Eerder maakte Stef Biemans voor de VPRO de series Americanos en Amor met een Snor. Kijk voor meer informatie over de afleveringen op www.vpro.nl/andes

Foto's VPRO/Niels van Koevorden;Remco Bikkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!