Airbnb milieuvriendelijker dan hotel

Amsterdam, 27 maart 2018 – Nederland bekijkt Airbnb de laatste jaren met een kritische blik als het gaat over toeristenoverlast. Denk aan het irritante geluid van rolkoffers, woningen die alleen nog maar worden verhuurd aan Airbnb-gasten en blowende en zuipende jongeren bij de buren. Daarom geeft de populaire vakantiehuizensite af en toe zelf positief tegengas.

Vandaag is dat een rapport van de Cleantech Group dat de positieve milieueffecten van particuliere vakantieverhuur analyseert voor het jaar 2017. Dat is niet uit de lucht gegrepen. De accommodatiekeuze heeft effect op de CO2-uitstoot. Slapen via Airbnb is een stuk milieuvriendelijker dan overnachten in een hotel.

Op zoek naar een duurzaam logeeradres ?

Economisch en Ecologisch

Meer mensen gaan steeds vaker op reis. Toerisme vertegenwoordigt 10 procent van de totale wereldeconomie. Hotelservice kost personeel en faciliteiten. Particuliere vakantieverhuur bespaart dan ook fiks op het budget van de reiziger.

Vorig jaar bracht Airbnb al een rapport uit over de positieve economische impact. Het geld dat toeristen besparen op de huur van hun accommodatie, geven ze ook weer uit in horeca en lokale winkels, weliswaar buiten het geijkte toeristengebied.

De cijfers uit het rapport dat vandaag gepubliceerd is, tonen aan dat het huren via een deelplatform niet alleen een betaalbare, maar ook duurzamere oplossing is in vergelijking met een hotelkamer.

Jaarlijkse winst voor het milieu

Bij iemand thuis verblijven is een efficiënter gebruik van ruimte dan in hotels, die daarenboven ook nog eens een permanent energieverbruik hebben. Daarnaast is er minder water nodig plus een kleinere afvalproductie omdat lakens, handdoeken en toiletartikelen niet dagelijks worden vervangen.

In vergelijking met het slapen in een hotel, hebben de Airbnb-gebruikers in Nederland in 2017 door hun keuze 3000 ton afval vermeden en de broeikasgasuitstoot bespaard ter grootte van 60 400 auto’s en 330 olympische zwembaden aan schoon drinkwater.

Green travelstyle

Uit de enquête bij Airbnb gasten blijkt ook een positieve stimulans voor duurzamer gedrag en een groter milieubewustzijn op reis. “Doe alsof je thuis bent” zorgt in de regel voor meer respect dan een kamer boeken waar het kamermeisje alles wel achter je opruimt en je geen persoonlijke beoordeling krijgt.

Het gebruik van openbaar vervoer en fietsen is ook aanzienlijk hoger onder Airbnb-gebruikers. Bij de helft van de accommodaties wordt een fiets aangeboden. Het scheelt vanzelfsprekend ook dat een local je uitlegt hoe je het gemakkelijkste naar het centrum kan met het openbaar vervoer.

Ik/Wij

Deeleconomie past natuurlijk erg goed in de Nederlandse handelsgeest. De ik/wij balans is optimaal bij het huren van een tijdelijke privé ruimte in een bestaande woning. Hier vind je tips voor het boeken van een Airbnb.

Laat gemeenten de huisjesmelkers, langdurige verhuurders, veiligheid en toerismebelasting in het oog houden. Zo wordt er naast een positieve invloed op economie en ecologie, ook het sociale stadsweefsel niet verwaarloosd.

Naast airbnb zijn er nog verschillende andere deelplatformen. zoals wimdu en waytostay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.