Reizen zonder vlees: food city trips voor vegetariërs

Amsterdam, 7 maart 2018 – Een Nederlander eet twee keer meer vlees dan 50 jaar geleden. Geen vlees eten doe je in westerse landen tegenwoordig dus uit overtuiging. Of tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, die dit jaar plaatsvindt van 5 tot en met 11 maart 2018.

Er zijn echter heel wat landen waar het onbegrijpelijk is als je ervoor kiest vlees of vis te laten liggen. Je moet er al een allergie veinzen zodat je ook echt een vegetarische maaltijd krijgt. Dan krijg je vaak een bord voorgeschoteld waar de ham is uitgeplukt.

foto Dean Moriarty/Pixabay

Waar kun je heen reizen als je lekker vegetarisch wil eten zonder de eenzame vreemdeling met idealistische principes te voelen? Hip Berlijn of trendy Londen zijn klassieke city trips. In boeddhistische landen zoals India en Sri Lanka is de helft van de bevolking uit religieuze overtuiging zelf vegetariër. Ook Ethiopië heeft veel te bieden met twee ‘nationale vleesloze dagen’ op woensdag en vrijdag. In Roemenië wordt je met name tijdens katholieke vastenperiodes onverwacht vrolijk van Balkangerechten met veel bonen, linzen en polenta. In de Magreb-landen wachten er dampende tajines. Een vegetariër kan zich met wat extra geduld en creativiteit behoorlijk redden op wereldreis.

Voor de veggie en zelfs vegan foodietravellers hebben we vijf verrassende ideeën voor Gastronomische City Trips Zonder Vlees.

Turijn, Italië

Turijn is beroemd om zijn auto’s, voetbal en Olympische Winterspelen. Sinds 2016 staat Turijn echter ook te boek als de eerste ‘vegetarische stad’ van Italië. Het beleid van burgemeester Chiara Appendino zorgt ervoor dat de vegetarische en veganistische restaurantjes als paddenstoelen uit de grond schieten aan de voet van de Alpen. Haal dus de Veg Map bij de toeristeninfo en vermijd de boze slagers van de stad.

In Turijn gaan ze voor vegetariërs verder dan een geurig gekruide pasta met olijfolie. Je vindt er ook zonder problemen veganistische pizza en melkvrij pistache-ijs. Dit alles gebeurt vanuit een bestuurlijk idealisme om het imago van de industriestad flink op te poetsen tot een duurzame glans. De toegankelijke Italiaanse keuken garandeert dat dit ook zonder vlees een lekkere en herkenbare culinaire ontdekkingsreis wordt.

Keuze in Noord-Italiaanse ijswinkel is uitgebreid naar vegan en lactosevrij! (foto Michelle Maria/Pixabay)

Austin, Texas (Verenigde Staten van Amerika)

Om vleesloos te eten is het hippieparadijs San Francisco een meer voor de hand liggende keuze. Juist in cowboystaat Texas waar naast de grote ranges toch vooral de ruimtevaart van Houston tot ieders verbeelding spreekt, is er ook een stad te vinden waar je prima vegetarisch kunt eten. De supermarktketen Whole Foods opende in Austin 40 jaar geleden zijn eerste winkel. Whole Foods is dé Amerikaanse supermarkt die zich etaleert met gezond en onbewerkt voedsel. Met een mondiale focus op gezondheid, kun je je voorstellen dat deze supermarktketen booming business is,

Vegetarische Tex-Mex vind je zonder problemen in Austin. Het helpt dat de Mexicaanse keuken genoeg maaltijdgerechten sin carne heeft. Wil je vegetariërs ontmoeten in Austin? Ga dan op de eerste zaterdag of tweede zondag van de maand naar de georganiseerde potluck waar iedereen welkom is meegebracht vegetarisch eten met anderen te delen.

Street art in Austin (Texas) foto: justravelling/Pixabay

Tel Aviv, Israël

Het Midden-Oosten heeft een rijke traditie in vegetarische mezze als humus en falafel. Varkensvlees is nooit in zwang geweest in de regio. In Israël is er in minder dan zeven jaar tijd een landelijke veganistische revolutie voltrokken. Dus we hebben het niet alleen meer over koosjer of halal. Vlees en vis worden gemeden, maar ook alle dierlijke producten als melk en eieren. Er is geen ander land ter wereld waar zoveel veganisten wonen. Ze kennen er de kunst om veganistisch eten ook nog zo inventief klaar te maken dat je vlees niet eens mist.

Internationale pizzaketen Domino’s heeft er zelfs een diervrije pizza op de kaart staan. Dat Israëlische soldaten in december 2014 wegens het ontbreken van veganistische maaltijden met muiterij dreigden, is een duidelijk signaal van de vastberaden verandering. Het kosmopolitische Tel Aviv beantwoordt de vraag ondertussen met 400 veganistische restaurants en in september is er het grootste jaarlijks Vegan Festival ter wereld.

Tel Aviv – Veganistische party city van het Midden-Oosten (foto: Inna Vainberg – Pixabay)

Helsinki, Finland

Op Nederlandse festivals en foodtrucks zijn we net gewend aan de Amerikaanse broodjes gegrilde Pulled Pork. Bij de Finnen broeit het al een tijdje, maar de internationale doorbraak van hun Pulled Oats moet nog komen. Ga dus hun Nyhtökaura ter plaatse ontdekken voordat je er hier over struikelt.

Pulled Oats komt uit het land van de rendieren, maar is gemaakt van haver en bonen. De textuur lijkt erg op Pulled Pork, vandaar ook de Engelse naam. Nyhtökaura is een zegen voor de vegetariër met een allergie voor gluten en soja. Finnen zijn praktisch en nuchter, het aanbod in restaurants is gevarieerd in de hoofdstad. In Helsinki hoef je ook niet je zoveelste soja latte te bestellen. Opgeklopte havermelk in je koffie is op en top Fins.

Finse Pulled Oats

Vancouver, Canada

Aan de westkust van Canada ligt Vancouver vlakbij besneeuwde bergen, regenwouden en de Grote Oceaan. British Colombia gaat onder Canadezen door voor de meest relaxte provincie. Dankzij de invloed van de zee, kent het klimaat er milde winters. Regen valt hen daarom ook vaak ten deel en dat zorgt natuurlijk meteen voor een rijke en vruchtbare natuur. Wie dagelijks met sterke natuurelementen leeft, gaat vanzelf duurzaam denken.

De invloed van migranten uit zoveel windstreken, maar zeker ook de Aziatische, zorgt voor een gevarieerd aanbod in de vegetarische keuken. Canada won de Culinaire Olympics van 2016 dus ze weten heus wel hoe ze moeten koken. Verder kun je ook je lifestyle in Vancouver ethischer maken met een ‘cruelfree’ aanbod in producten. Lekker gaan shoppen naar veganistische schoenen, tassen en chocolade.

Noord Vancouver (foto SusuMa/Pixabay)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.