Tien keer sneller met de trein dan met het vliegtuig

Amsterdam, 7 mei 2018 – Het is schrikbarend hoe vervuilend vliegen wel niet is. Tijdens een weekendje Barcelona met je vriend of vriendin stoot je evenveel uit als een gemiddeld huishouden in een kwartaal aan energie verbruikt – tenminste, als je met het vliegtuig reist.

Toch blijven we vliegen met z’n allen, want reizen per vliegtuig is goedkoper en vooral veel sneller dan reizen met de bus of de trein. Zo duurt de vlucht van Amsterdam naar Barcelona slechts 2 uur. Met de trein ben je al gauw een héle dag onderweg. Dan moet je ook nog geluk moet hebben met de overstaptijden.

In Europa zijn echter ook trajecten waarbij de trein je juist aanzienlijke tijdwinst oplevert. Het reisplatform GoEuro heeft de belangrijkste routes op een rij gezet waarbij de trein snéller en dus ook milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. Zo is bijvoorbeeld de route Londen – Parijs met de trein 3½ uur sneller dan met het vliegtuig. Hierbij is zowel rekening gehouden met de checkin-tijd als de tijd om door de beveiligingscontrole te komen.

Met de trein raas je door de Kanaaltunnel en ben je 2 uur en 16 minuten onderweg. Je komt aan in het centrum van Parijs, dus je vraagt je af waarom mensen nog het vliegtuig nemen van Londen naar Parijs en alle heisa van security controles willen ondergaan.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor routes vanuit Amsterdam naar Brussel, Parijs en Düsseldorf. Voor de reis van Amsterdam naar Brussel is de trein 1 uur en 8 minuten sneller dan met het vliegtuig. Van Amsterdam naar Düsseldorf bespaar je met de trein 51 minuten en van de Nederlandse hoofdstad naar Parijs ben je met de trein 12 minuten sneller dan met het vliegtuig. Dan is het misschien vreemd dat er dagelijks nog 24 vluchten zijn tussen Amsterdam en Parijs, hoewel er ook mensen zijn die in de Franse hoofdstad moeten overstappen op een intercontinentale vlucht.

Hieronder vind je de top 10 routes waarbij de trein sneller en milieuvriendelijker is dan het vliegtuig. GoEuro heeft hiervoor verschillende trein-, bus- en vliegtijden onderzocht van talloze Europese routes en de gemiddelde CO₂-uitstoot (in kilogram) voor elke en treinreis en vlucht vergeleken.

  • 1. Londen – Parijs
  • 2. Brussel – Parijs
  • 3. Madrid – Valencia
  • 4. Parijs – Lyon
  • 5. Bologna – Rome
  • 6. Marseille – Lyon
  • 7. Londen – Manchester
  • 8. Barcelona – Madrid
  • 9. Brussel – Londen
  • 10. Madrid – Alicante

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden: www.goeuro.nl/treinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!