Een zonnebril van plastic uit de oceaan

Amsterdam, 22 mei 2018 – Hoe bescherm je een tropisch eiland? Door een zonnebril te kopen! Je kunt nu zonnebrillen kopen van plastic dat uit de oceaan is gevist. Honderd procent van de opbrengst gaat naar het eiland waar het bewuste plastic vandaan is gehaald. De verkoop van 100 zonnebrillen beschermt één eiland een jaar lang tegen de vervuiling van plastic.

De milieuvriendelijke zonnebril is een initiatief van Clean Waves, een samenwerkingsverband van de milieuorganisatie Parley for the Oceans en het Mexicaanse biermerk Corona. Het platform wil innovatieve en modieuze producten op de markt brengen van gerecycled plastic uit de zee, en zo de oceanen een warm hart toedragen. Het plastic wordt in de hele wereld onderschept van eilanden, stranden, kusten, van diep onder water en uit de volle zee.

De zonnebril, gemaakt in Italië, is het eerste product van Clean Waves. De brillen zijn gemaakt van verschillende soorten plastic afval, zoals het plastic van PET-flessen en polypropyleen. Dit plastic is vrijwel onbreekbaar en wordt onder meer gebruikt voor chipszakjes, margarinekuipjes en andere verpakkingen.

De zonnebrillen beschermen goed tegen de zon en zijn zeker niet lelijk. Ze zijn verkrijgbaar in drie ‘kleuren’: White Flag, Coral Sand en Reef Camo. Op elke zonnebril staan de GPS-coördinaten van het eiland waar het plastic is opgeruimd.

Met een prijs tussen de € 245 en € 265 zijn ze niet goedkoop, maar je krijgt daar wel een exclusieve accessoire voor terug. Elke zonnebril wordt gemaakt in een beperkte oplage van 100 exemplaren. Is deze uitverkocht, dan volgt een nieuw model die wederom in een oplage van 100 stuks wordt uitgebracht, met plastic van een andere eiland.

Uiteindelijk wil Clean Waves in 2020 honderd eilanden schoon kunnen houden. Het is een bescheiden begin, aangezien de wereld volgens officieuze schattingen meer dan 1 miljoen eilanden telt. Gelukkig zijn ook anderen begonnen gerecycled plastic te gebruiken voor handige reisaccessoires. Zo kun je sinds kort ook backpacken met een rugzak die gemaakt is van 23 plastic flessen. De nieuwe zonnebril van Clean Waves is alleen te koop via de webshop Net-a-Porter, die ook naar Nederland verzendt.

Foto's © Clean Waves; Parley for the Oceans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!