Nieuwe trend: betalen voor handbagage

Amsterdam, 28 juni 2018 – Het blijft touwtrekken tussen passagiers en luchtvaartmaatschappijen: de handbagage. Veeleisende reizigers worden er steeds meer bedreven in om ál hun bagage in die rolkoffer te stoppen, met dank aan vacuümzakken, een beetje smokkelen met de ruimte en de nodige behendigheid.

Vliegtuigmaatschappijen zien daarentegen met lede ogen aan hoe de bagagerekken boven de stoelen worden volgestouwd met al die trolleys. Het helpt bepaald niet mee dat reizigers de handbagage gratis mogen meenemen, en dat er voor ruimbagage betaald moet worden. Het meenemen van een koffer of rugzak kan je al snel tientallen euro’s per reis kosten.

Nu zijn de eerste luchtvaartmaatschappijen opgestaan die de strijd om de handbagage in hun eigen voordeel willen beslechten. Bij prijsvechter Wizz Air moet je binnenkort betalen als je handbagage niet onder je stoel past, schrijven verschillende Britse media.

Je mag je koffertje dus niet meer gratis in het bovenliggende bagagerek plaatsen. Dit beleid geldt voor alle passagiers die niet extra hebben betaald voor priority boarding, dat tussen de € 5 en € 25 kost. Alleen een kleinere tas die onder je stoel past – met een maximale afmeting van 40 x 30 x 18 centimeter –  mag gratis mee.

Met het nieuwe bagagebeleid hoopt Wizz Air juist meer klanten te trekken, zegt de luchtvaartmaatschappij in een verklaring. ,,Het doel is de vertragingen door handbagage tot een minimum te beperken en de klanttevredenheid te verhogen.” Dus geen wachtrijen meer in het gangpad bij het boarden door passagiers die hun rolkoffer niet in het bagagerek krijgen, zo is de bedoeling.

Wizz Air, dat vooral vanaf Eindhoven vliegt naar bestemmingen in Oost-Europa, volgt hiermee het voorbeeld van Ryanair. Deze low budget maatschappij verklaarde eerder dit jaar dat passagiers moeten betalen voor grote handbagage. Je mag alleen gratis een kleine tas meenemen die makkelijk onder je stoel past. Sinds vorig jaar moet je bij de Engelse budget airline Jet2 betalen als je grote handbagage mee wilt nemen.

Wij vermoeden dat dit een nieuwe trend wordt en dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen kosten in rekening gaan brengen voor handbagage in het bagagerek. Het is per slot van rekening een handige manier om de kale prijs van een vliegticket laag te houden, en er toch genoeg aan te verdienen.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Kevin Jaako.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!