We denken liever niet aan geld tijdens onze vakantie

Amsterdam, 1 juli 2018 – Eindelijk vakantie! En dan wil je er niet aan denken hoeveel geld je eigenlijk op je bankrekening hebt staan. Vooral niet als je er lang naartoe hebt geleefd. Nederlanders gaan dan ook helemaal los als ze op reis zijn, zo blijkt uit een onderzoek van de SNS Bank. Driekwart let helemaal niet op wat ze uitgeven tijdens hun vakantie.

Na het opruimen van de koffer is het voor velen even slikken, terwijl ze nog aan het nagenieten zijn. Bij ruim de helft van de vakantiegangers zijn de vakantie-uitgaven hoger dan ze vooraf hadden ingeschat. Een op de tien staat zelfs rood of heeft een flink hoge creditcardrekening bij thuiskomst.

Het is ook wel begrijpelijk, want je wilt natuurlijk onbekommerd kunnen genieten van je vakantie. Bijna driekwart van de Nederlanders wil op vakantie alles kunnen, zonder op de uitgaven te hoeven letten. Een op de vijf let zelfs nooit op de uitgaven tijdens de vakantie. Mannen hebben daar meer last van dan vrouwen.

Nederlanders hebben een gemiddeld vakantiebudget van € 845 (vele bezoekers van deze website zitten daar waarschijnlijk dik boven….). Jongeren en jonge volwassenen zijn de ‘duurste’ vakantiegangers: zij trekken gemiddeld € 960 uit voor hun vakantie.

En wat doet een derde van de Nederlanders zodra ze terug zijn van vakantie? Juist: sparen voor de volgende vakantie! Zo’n 15 procent heeft na de zomervakantie trouwens helemaal geen (spaar)geld meer over.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil graag dat vakantiegangers verstandiger nadenken over hun uitgaven. Hun advies: maak vooraf een vakantiebegroting en hou rekening met alle uitgaven die er ná de vakantie moeten worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!