5 plekken om de langste maansverduistering te zien

Amsterdam, 15 juli 2018 – Heb je 27 juli 2018 al in je agenda staan? Dan vindt de langste maansverduistering van deze eeuw plaats. Ja, dat blijkt nu al uit astronomische berekeningen, hoe jong deze eeuw ook is.

In de nacht van 27 of 28 juli duurt de maansverduistering maar liefst 1 uur en 43 minuten. De maan valt dan precies in de schaduw van de aarde, waardoor het hemellichaam een rode tint krijgt. De maan wordt dan ook wel ‘bloedmaan’ genoemd. Voor en na de eclips vindt ook nog een gedeeltelijke zonsverduistering plaats.

De spectaculaire maansverduistering zal vooral zichtbaar zijn op het oostelijk halfrond, inclusief Europa, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ben je toevallig in Noord-Amerika of Zuid-Amerika op vakantie, dan zie je er weinig van. In Nederland is het bijzondere fenomeen voor het grootste deel te zien, al moeten we het begin missen (en hopen dat het niet te bewolkt is). Hier vind je 5 plekken waar je de langste maansverduistering van de eeuw in ieder geval goed kunt zien, als we de astronomen en meteorologen mogen geloven.

La Palma, Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn altijd een populaire plek voor het bekijken van maans- en zonsverduisteringen. Trek warme kleren aan en beklim de grootste vulkanische berg op het eiland La Palma, want daar staat de Gran Telescopio Canarias. Dit is de grootste optische telescoop ter wereld. Normaal gesproken kom je hier niet zo makkelijk binnen, maar tijdens de maansverduistering mag hier een beperkte groep mensen naar binnen. Je kunt je opgeven voor een Airbnb Experience.

Dubai

Dubai wordt genoemd als een van de beste plekken op onze planeet om de maan zijn bloedrode kleur te zien krijgen. Je hebt hier hoogstwaarschijnlijk te maken met een heldere hemel. Blijf niet aan de kust, maar trek het ‘binnenland’ in waar de kans op wolken minimaal is.  De Jumeirah Village Circle of de Dubai Miracle Gardens kunnen goede plekken zijn om te bivakkeren tijdens de eclips. De maansverduistering in Dubai begint om 23.30 uur ‘s avonds en eindigt om 01.13 uur ‘s nachts, lokale tijd.

Caïro, Egypte

Volgens weerkundigen is er waarschijnlijk geen wolkje aan de hemel als je op 27 juli in de Egyptische hoofdstad Caïro verblijft. Als je naar de piramides gaat, levert dat zeker Instagrammable foto’s op! De maansverduistering in Egypte duurt van 21.30 uur tot 23.30 uur, dus je kunt daarna ook nog op tijd naar bed.

Limassol, Cyprus

De zuidelijke havenstad Limassol op het eiland Cyprus, bekend om zijn eeuwenoude kasteel, belooft een onbeperkt zicht op de maansverduistering. De beste plek is de promenade, met zee aan de ene kant en een park aan de andere kant. Tijd: van 22.30 uur ‘s avonds tot 00.30 uur ‘s nachts.

Santorini, Griekenland

Met je geliefde is het Griekse eiland Santorini haast geen betere plek om te genieten van de langste maansverduistering van de eeuw. Eerst met een koel glas witte wijn de zonsondergang bewonderen, gezeten op een terras met uitzicht op de kabbelende zee. Daarna blijven pimpelen tot de bloedmaan tevoorschijn komt. De maansverduistering op Santorini vindt plaats van 22.30 uur tot 12.13 uur.

Wil je weten hoe laat de maansverduistering plaatsvindt op jouw vakantiebestemming? Kijk dan op deze website: www.timeanddate.com

Foto's © Pixabay; Airbnb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!