Binnenkort kun je weer vliegen in een luxe ‘zeppelin’

Amsterdam, 25 juli 2018 – De zeppelin is terug van weggeweest. Binnenkort kun je lange vluchten maken met de Airlander 10, een luchtschip dat veel weg heeft van de sigaarvormige zeppelin die in de jaren ’30 van de vorige eeuw voor het laatst het luchtruim koos. Het nieuwe hybride luchtschip lijkt echter eerder op een luxe superjacht dan op een met gas gevulde en stijve ballon waar de vroegere zeppelin aan deed denken.

De Airlander 10 is een opvallend aerodynamisch luchtschip van 92 meter lang dat in de verste verte niet lijkt op een gewoon passagiersvliegtuig. De achterkant bestaat uit twee ronde helften waardoor de Airlander al ‘de kont’ als bijnaam heeft gekregen. Het luchtschip is niet bedoeld om snel via de lucht van de ene plek naar de andere te vliegen, maar voor een ontspannen luchtexpeditie met veel ruimte en comfort.

Het luchtschip heeft een interieur dat lijkt op een drijvend hotel, zo blijkt uit de foto’s die fabrikant Hybrid Air Vehicles pas geleden vrijgaf. Er is een fraai zitgedeelte met relaxte fauteuils waar je achterover kunt leunen en door grote ramen naar de horizon kunt turen. Er is een cocktailbar en een glazen vloer waardoor je de verschillende continenten aan je voorbij ziet glijden. Er is plek voor slechts 18 gasten, die de nacht kunnen doorbrengen in tien luxueuze privékamers met een eigen badkamer. Zelfs in de meest luxe business class is vliegen niet zo comfortabel als in de Airlander 10.

Het luchtschip kan landen en stijgen ,,op vrijwel elke oppervlakte” en heeft slechts één bemanningslid nodig (waarschijnlijk de piloot, die ook nog de drankjes in de cocktailbar moet serveren). De maximumsnelheid is slechts 148 kilometer per uur, dus het is vooral geschikt voor passagiers zonder hoogtevrees die graag tussen de wolken door drijven. Volgens HAV biedt de zeppelin 2.0 mogelijkheden voor “luxe expedities” naar locaties die niet kunnen worden bereikt met gewone vervoersmiddelen (een vliegreis naar de outback van Australië?).

De afgelopen tijd waren er een paar testvluchten, die niet allemaal even goed afliepen. In augustus 2016 raakte de cockpit ernstig beschadigd toen het luchtschip tijdens de landing op de neus dook. In november 2017 crashte de Airlander in Engeland, met twee gewonden. Toch heeft de fabrikant HAV er alle vertrouwen in dat de ‘kinderziektes’ binnenkort verholpen zijn. Vliegfanaten kunnen de website in de gate houden voor de eerste passagiersvlucht: www.hybridairvehicles.com

Foto's © Design Q / Hybrid Air Vehicles.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!