Gratis ‘groene’ vliegtickets kopen

Amsterdam, 28 augustus 2018 – Dat vliegen enorm vervuilend is, weten we inmiddels wel. Naast minder vliegen kun je vliegtickets ook compenseren. Bij het kopen van een vliegticket betaal je dan een vergoeding die gebruikt wordt voor projecten voor groene energie. De CO2-uitstoot van het vliegtuig wordt zo elders weer ingedamd.

Nu is er een nieuwe zoekmachine die vliegtickets automatisch ‘groen’ maakt. Afgelopen week is FlyGRN gelanceerd, een vluchtzoekmachine die de CO2-uitstoot van je geboekte vlucht gratis (deels) compenseert. Je hoeft dus niet extra’s te betalen om je vlucht te vergroenen. De compensatie wordt betaald met de vergoeding die de zoekmachine van haar partners ontvangt.

FlyGRN vergelijkt duizenden vluchten van luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Volgens de zoekmachine zijn vliegtickets net zo goedkoop en soms zelfs goedkoper dan bij concurrent-vergelijkers. Bij het boeken van een vlucht kun je vergelijken op verschillende kenmerken, zoals de vliegtuigmaatschappij, de reisduur of het aantal tussenstops.

Ook zie je automatisch wat voor impact je vlucht heeft op het klimaat. De site geeft daarbij aan voor hoeveel procent je vlucht gratis gecompenseerd wordt. Het resterende percentage kun je zelf afkopen, en vaak gaat het hierbij om enkele euro’s.

Een handige feature van de zoekmachine is het bieden van alternatieven. Wanneer je een vliegticket zoekt voor een vlucht van Amsterdam naar Parijs, wordt er vermeld dat je ook met de trein kunt gaan. Net zoals bij veel andere zoekmachines kun je ook hotels en huurauto’s vergelijken. Daarbij plant FlyGRN een boom voor elke € 100 die aan hotelovernachtingen of huurauto’s wordt besteed.

FlyGRN is deels ontstaan uit frustratie door een gebrek aan details bij de huidige CO2-compensatiediensten. ,,Het is onduidelijk wat er precies gebeurt met CO2-compensatie en waar het geld naartoe gaat.” De zoekmachine wil dat veranderen, dus na het boeken van een vlucht krijg je een online CO2-bewijs met een ‘gepersonaliseerd certificaatnummer’. Daarin staat informatie over de gesteunde compensatieprojecten en de bestemming van het geld, zoals zonnepanelen of het planten van bomen.

Met alle compensatie redden we natuurlijk niet onze planeet. Het milieuaandeel van de luchtvaart is nu 2 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot in een jaar. Met ons huidige vlieggedrag is dat over 20 jaar verdubbeld. ,,Met onze site hopen we een belangrijke stap te zetten in het verminderen van de emissie in de reisbranche”, aldus FlyGRN. Kijk voor meer informatie op www.flygrn.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!