Nieuwe tentoonstelling Sea of Tranquillity in Het Scheepvaartmuseum

Amsterdam, 23 augustus 2018 – De zomervakantie is voor velen alweer bijna voorbij, maar dit leuke uitje kun je er best nog even aan vastplakken. Op 8 september opent in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam namelijk een nieuwe tentoonstelling van Hans Op De Beeck, genaamd Sea of Tranquillity. De tentoonstelling was eerder al in België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje te zien en gaat over een imaginair mysterieus en decadent cruiseschip.

De Belgische kunstenaar deed zijn inspiratie op bij de scheepswerven van Saint Nazaire in Frankrijk, waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden geproduceerd. Sea of Tranquillity is een totaalbeleving bestaande uit een fictiefilm zonder dialoog en een tentoonstelling met onder andere een oplichtende scheepsmaquette, levensechte sculpturen, vitrines en meubilair. Dit alles schept een duister en raadselachtig beeld van een mythisch cruiseschip. De film bestaat uit sfeervolle opnames waarbij je als kijker zelf onderdeel wordt van een schip dat feitelijk (nog) niet bestaat.

De tentoonstelling laat eigenlijk een microversie van de samenleving zien. Aan boord van het decadent luxueuze schip rivaliseren verlangen en verveling, spektakel en wetteloosheid om de aandacht van de passagiers. Terwijl de bemanning en het servicepersoneel onzichtbaar en volgens een strikte hiërarchie werken om aan al hun behoeften te voldoen, geven de passagiers van het schip zich over aan massages in het kuuroord, verdrijven zij hun tijd met het eten van moleculaire maaltijden, maken zij gebruik van escortdiensten of ondergaan zij plastische chirurgie. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg bijzonder en je kunt je er zo eigenlijk weinig bij voorstellen. De tentoonstelling heeft al vele lovende kritieken mogen ontvangen, dus de moeite waard is het zeker!

Hans Op De Beeck is iemand die niet maar één discipline kiest, maar werkt met verschillende kunstuitingen. Hij werkt met sculpturen, films, tekeningen, schilderijen en foto’s. Voor Sea of Tranquillity componeerde hij ook zelf de muziek. Vaak is zijn werk een reflectie op onze (vaak complexe) samenleving en onderwerpen die daarmee samenhangen.

De tentoonstelling zal te zien zijn t/m 9 juni 2019, dus ook leuk voor in de herfstvakantie of andere vrije weekenden! Meer info: www.hetscheepvaartmuseum.nl/hansopdebeeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Gina Veenis
Hi, ik ben Gina Veenis, 23 jaar en woon in het mooie Groningen. Ik ben een echte vakantielover; zonvakanties, wandelvakanties, wintersport, I want it all! Ik hou er ook van om nieuwe verborgen plekjes te ontdekken, of dat nou in mijn eigen stadje is of ergens anders ter wereld. Naast reizen behoren koken en eten ook tot mijn passies, dus waar ik ook kom; de lokale specialiteit moet altijd geproefd worden! Ik hoop nog veel mooie plekken te kunnen bezoeken en die met jullie te delen :) Mail me op gina@wereldreis.net