Laat je betoveren: tien tips voor Harry Potter fans!

Amsterdam, 3 augustus 2018 – Ook al is het al 21 (!!) jaar geleden dat het boek Harry Potter and the Philosopher’s Stone uitkwam en 17 jaar geleden dat de eerste film uitkwam, de Harry Potter gekte is nog lang niet voorbij. Er komen waarschijnlijk alleen maar meer fans bij met ouders die de boeken doorgeven aan hun kinderen, de themaparken en natuurlijk de nieuwste Fantastic Beasts films. Voor Harry Potter fans is er ook meer dan genoeg te zien en te doen over de hele wereld, van filmlocaties bezoeken tot het overnachten in een hotel met ‘tovenaars-kamers’. Bij deze tien tips voor plekken die je als fan niet mag missen!

Zien

Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan

Het Glenfinnan Viaduct, ook wel toepasselijk de ‘Harry Potter brug’ genoemd, is een treinviaduct op de route Fort William – Mallaig. Dit viaduct is in meerdere films te zien wanneer de Hogwarts Express onderweg is naar Hogwarts. Natuurlijk is het hierdoor super populair en staan er iedere dag wel toeristen te wachten op de trein die voorbij komt. Twee keer per dag komt namelijk de Jacobite, een echte stoomtrein, langs en dan is het net alsof je je in de film bevindt en de Hogwarts Express voorbij ziet rijden!

Greyfriars Kirkyard en Victoria Street, Edinburgh

Namen van verschillende Harry Potter karakters zijn tot stand gekomen dankzij de inspiratie die J.K. Rowling vond op de begraafplaats, Greyfriars Kirkyard in Edinburgh. Je kunt er de graven van ene Thomas Riddell en William McGonagall vinden, iedereen weet natuurlijk wel welke karakters hun namen aan deze mensen danken..! Ze zijn beide vrij lastig te vinden aangezien het een best groot kerkhof is, maar mocht je ze zelf niet kunnen vinden, volg gewoon een tourgroep en dan kom je er vanzelf.

In Edinburgh ligt ook de mooie straat Victoria Street en daarvan wordt gezegd dat dat een inspiratiebron was voor Diagon Alley. Je kunt het je inderdaad zo voorstellen als je er loopt, er is zelfs een fopwinkel 🙂 Alle gekleurde winkels maken de straat een feestje om te zien en er is ook een souvenirshop waar je heel veel Harry Potter producten kunt kopen zoals snoepjes, kleding en toverstokken.

Alnwick Castle, Northumberland

In Northumberland in Engeland vind je het Alnwick Castle, één van de locaties waar verschillende scenes uit de Harry Potter films zijn opgenomen. De eerste keer dat Harry op een bezem zat, de in-en uitgang van Hogwarts, het begin van de route richting Hagrid’s huisje.. Er is tegenwoordig zelfs een speciale ‘Wizarding Week’, waarin verschillende activiteiten plaatsvinden zoals een tour langs de plekken waar ze de filmscènes hebben geschoten en je kunt er toverspreuken leren. Kortom, een perfecte spot voor de echte fan.

Foto © CastlesFortsBattles.co.uk

House of Minalima, Londen

In dit kleine museumpje in Londen zijn echte stukken uit de Harry Potter films tentoongesteld, zoals posters en kranten die je voorbij hebt zien komen. Graphic design duo Miraphora Mina and Eduardo Lima zijn ook degenen die deze stukken hebben ontworpen, neem bijvoorbeeld The Marauders Map en The Daily Prophet. Er zijn ook limited edition posters te koop, net als andere verschillende Harry Potter merchandise. Je kijkt echt je ogen uit en je kunt je bijna niet indenken hoeveel creativiteit deze mensen hebben. Een echte must see als je in Londen bent!

Doen

Warner Bros. Studio Tour, Londen

Londen heeft nog veel meer te bieden voor Harry Potter fans en dit is toch wel het absolute hoogtepunt. Hier kun je zelf op de sets lopen van de Great Hall, Forbidden Forest en Diagon Alley, het is allemaal precies zo ingericht als in de films. Daarnaast zijn hier bijna alle kostuums van de karakters tentoongesteld, vind je er de ‘slaapkamers’ en kun je zien hoe je favoriete sets gecreëerd werden, van tekening tot schaalmodel. De rekwisieten kun je hier ook zien; 950 flesjes toverdranken, Umbridge’s schoteltjes met katten, verschillende snoepjes uit de fopshop van de Weasley’s.. Je komt hier ogen en oren tekort en je kunt hier zo een halve dag spenderen.

Perron 9¾ Kings Cross, Londen

Op het Kings Cross station in Londen zijn natuurlijk ook een aantal scènes gefilmd. Daarom is er door de stationsautoriteiten op een muur in het station een ‘perron 9¾ sign opgehangen, ter ere van ‘de meest beroemde passagier die het station ooit bezocht heeft’. Daarna is er zelfs een bagagekarretje onder geplaatst, die half in de muur zit, zodat het net lijkt alsof je ook echt door de muur heen kan. Al wordt aangeraden dat niet te proberen 😉 Er staat vaak een grote rij om er een foto mee te maken, dus bereid je daarop voor mocht je deze locatie bezoeken. Vlak ernaast zit ook een Harry Potter fanshop waar je bijvoorbeeld replica’s van de toverstokken kunt kopen, posters en andere accessoires.

Wizarding World of Harry Potter, Florida

Al je (kinder)dromen komen uit als je de kans krijgt om hiernaartoe te gaan. Mensen van over de hele wereld bezoeken dit themagebied, gelegen in het Universal Resort Orlando.  Het is verspreid over twee attractieparken die je los kunt bezoeken (met de Hogwarts Express!) en er is héél veel te doen en te zien. Er zijn bekende objecten en gebouwen uit de Harry Potter films nagemaakt, je kunt bijvoorbeeld het Hogwarts kasteel (wat mega groot is), Gringotts inclusief de draak, Hogsmeade en Diagon Alley bewonderen. Daarnaast zijn er meerdere souvenirshops, café’s waar je butterbeer kunt drinken, je kunt quidditch spelen en zelfs je eigen toverstok laten toewijzen! Ook biedt het pretpark je echte attracties, denk aan een achtbaan en een attractie waarbij je in een karretje zit en allerlei effecten om je oren krijgt, zoals wind en water. Een beetje zoals de Pandadroom in de Efteling, maar dan natuurlijk tien keer zo gaaf. Al met al een ervaring die je echt niet mag missen. Let wel op, het is vaak heel (lees: heel heel heel) druk in het park, dus bereid je voor op rijen voor attracties, voor winkels, eigenlijk voor alles. Maar ja, je bevind je in Harry Potter wereld, dus dat mag de pret niet drukken.

Slapen

Geordian House Hotel, Londen

Het Geordian House Hotel in Londen heeft een speciale kamer ingericht voor de echte tovenaars onder ons, de ‘Wizard Chamber’. Je vindt deze kamer achter een boekenkast-deur en om er te komen loop je door een hal vol met schilderijen, die verlicht worden door kaarsen. Dit geeft je al een echte Hogwarts-feeling. Er is echt op alle details gelet, van de glas-in-lood ramen tot de ouderwetse bedden met gordijnen.  Het kost flink wat geld per nacht, maar dan heb je wel een heel unieke ervaring.

Foto © Georgian House hotel

Bertram’s Hotel, Hartland

Eigenlijk was schrijfster Agatha Christie de grote inspiratiebron voor deze té leuke overnachtingsplek, maar wij denken meteen aan de bus uit Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Alleen dan is ‘ie rood in plaats van paars. En de inrichting is een beetje anders. Maar het is wel een bus met bedden! Een leukere plek om in te slapen kan bijna niet. Er kunnen tot wel 5 personen in overnachten, er is een keukentje, een douche en een ‘woonkamer’. Weer eentje voor op je bucketlist!

Foto © Sykes Cottages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Gina Veenis
Hi, ik ben Gina Veenis, 23 jaar en woon in het mooie Groningen. Ik ben een echte vakantielover; zonvakanties, wandelvakanties, wintersport, I want it all! Ik hou er ook van om nieuwe verborgen plekjes te ontdekken, of dat nou in mijn eigen stadje is of ergens anders ter wereld. Naast reizen behoren koken en eten ook tot mijn passies, dus waar ik ook kom; de lokale specialiteit moet altijd geproefd worden! Ik hoop nog veel mooie plekken te kunnen bezoeken en die met jullie te delen :) Mail me op gina@wereldreis.net