Stress op vakantie door Instagram

Amsterdam, 25 november 2018 – Vroeger gingen mensen op vakantie om te ontspannen, maar tegenwoordig leidt het alleen maar tot meer stress. Althans, voor degenen die Instagram gebruiken op reis. Steeds meer reizigers voelen de druk van sociale media op hun schouders hangen, blijkt uit een onderzoek van boekingsplatform Booking.com.

Reizigers doen steeds meer moeite voor het perfecte plaatje op Instagram. Zo kijkt één op de vijf reizigers (17 procent) waar beroemdheden verblijven, om vervolgens een accommodatie te zoeken die daarop lijkt. Bijna één op de tien doet zelfs zijn best om een pose van hun favoriete beroemdheid of Instagrammer na te doen.

Het onderzoek wijst ook uit dat meer dan een kwart van de reizigers (28 procent) aantrekkelijke accommodaties uitkiest met het oog op de foto’s voor social media. Ook plaatst 12 procent wel eens een oude, mooiere foto van zichzelf op een andere vakantie gedeeld dan de vakantie die ze op dat moment beleefden. Zo’n 11 procent heeft wel eens een foto gemaakt van een accommodatie en gedaan alsof ze daar verbleven, terwijl ze eigenlijk ergens anders waren.

Verder doen reizigers het op Instagram voorkomen alsof nog op vakantie waren, terwijl ze alweer thuis waren. Dat vinden we overigens niet zo gek, want ook inbrekers volgen Instagrammers die vakantie vieren. En plaatst Booking.com zelf altijd foto’s van prachtige accommodaties op hun Instagram-account als ze daar óók zijn?

De invloed van Instagram is enorm, want wie er niet rijk worden door het plaatsen van selfies en gratis vakantie vieren op de mooiste plekken? Terwijl het voor de één genoeg is om een strand-selfie op social media te plaatsen of hun vrienden jaloers te maken met foto’s van heerlijk eten, dromen anderen ervan om als social media influencer de wereld over te reizen. Ongeveer 28 procent van de ondervraagden ziet reizen als een kans om de kost te verdienen als influencer of reisblogger, in plaats van met een gewone fulltime baan.

Wel worden in 2019 eerlijkheid en oprechtheid extra belangrijk voor travel influencers, voorspelt Booking.com. ,,Reiskanalen op social media die praktische, bruikbare content plaatsen zullen dit jaar populairder worden dan onbereikbare of neppe foto’s. Reizigers bekijken graag authentiek aanvoelende posts.”

Voor het onderzoek vroeg Booking.com naar de social media-ervaringen van ruim 21.500 reizigers in 29 landen.

Foto's © Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!