Wifi in het vliegtuig iets goedkoper

Amsterdam, 9 november 2018 – Wifi aan boord van vliegtuigen is nog lang niet gratis, maar goedkoper wordt het wel. Het tarief van internetten in de lucht is het afgelopen jaar met zo’n 12 procent gedaald, blijkt uit een onderzoek van vliegticketvergelijker Tix.nl onder ruim 35 luchtvaartmaatschappijen. De gemiddelde prijs van wifi in het vliegtuig bedraagt gemiddeld € 6,65 per uur. Per vlucht komt het neer op ongeveer € 14,35.

De kosten blijven dus hoog, ondanks de technologische sprongen van de laatste jaren die internetten in het vliegtuig eigenlijk gratis zou moeten maken (net als water en een toiletbezoek). Het is duidelijk dat luchtvaartmaatschappijen geld willen verdienen met het aanbieden van wifi.

Opvallend is dat sommige vliegtuigmaatschappijen een datalimiet hanteren om het verbruik aan boord te beperken. Dat is op zich niet zo gek, maar de prijs per MB roept herinneringen op aan eind jaren ’90 toen het internet nog in de kinderschoenen stond. Het gemiddelde instaptarief is € 0,35 per MB. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP Air is de duurste en rekent liefst € 1 per MB. Dan loopt het internetten in de lucht al snel in de papieren, want alleen voor een foto op Instagram plaatsen ben je al snel een paar MB kwijt.

Vooral luchtvaartmaatschappijen uit Scandinavië laten zien dat het ook anders kan. Zo biedt SAS sinds dit jaar internet ‘van streamingkwaliteit’ aan voor € 4,90 per vlucht, zodat je in de lucht ook online een film kunt bekijken. Op Europese vluchten van prijsvechter Norwegian is wifi zelfs helemaal gratis.

De afgelopen jaren is het aantal vliegtuigen met een internetverbinding gestegen, maar toch biedt 29 procent van de populairste luchtvaartmaatschappijen nog steeds geen wifi aan in hun vliegtuigen. Ook Nederlandse maatschappijen blijven nog wat achter. KLM heeft wifi aan boord van een beperkt aantal vliegtuigen en Corendon en TUIfly hebben in hun vliegtuigen alleen een WLAN-netwerk.

Transavia biedt ook nog geen wifi aan. ,,We zien in onboard-connectivity een potentiële kandidaat om in de toekomst de passagiersbeleving aan boord te verbeteren”, aldus de luchtvaartmaatschappij. De meeste low budget maatschappijen, zoals Ryanair en Easyjet, hebben eveneens geen wifi aan boord van hun vliegtuigen. Zij willen pas wifi aanbieden als ze geen grote investeringen hoeven te doen. Het volledige onderzoek kun je lezen op blog.tix.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!