Reizen Waes komt terug, maar dan ‘in Europa’

Amsterdam, 16 december 2018 – De reisprogramma’s van de Vlaamse presentator Tom Waes deden avontuurlijke reizigers altijd al lekkerbekken. In het tv-programma Reizen Waes zag je eerder hoe hij met humor en flair rondreisde op plekken als Noord-Korea, Abchazië, Zuid-Soedan en Alaska.

Vanaf 25 januari 2019 keert Reizen Waes terug met een nieuw seizoen, maar nu blijft Tom Waes binnen de grenzen van het Europese continent. ,,Hij wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen”, aldus de VPRO, die de afleveringen uitzendt van het vierde seizoen. Het zijn ,,acht reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen”, belooft de omroep.

Tom Waes in Groenland.

‘Europa’ moet hier echter wel breed worden opgevat, zo blijkt uit de afleveringen die ons te wachten staan. Er zitten weinig EU-landen bij, maar vooral plekken aan de (rafel)randen waar je niet zo snel aan denkt bij een vakantie. Zo reist de Vlaamse avonturier naar Groenland, dat officieel onderdeel is van Denemarken, maar dichter bij Canada ligt dan bij Europa.

Waes reist een week lang over dit gigantische eiland en ontdekt hoe de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, worstelen met de opwarming van het klimaat en hoe moeilijk ze het hebben om hun prachtige cultuur te behouden. Hoewel hij 100 procent gekant is tegen de commerciële zeehondenjacht, gaat Waes toch mee op jacht met de Inuit. ,,Voor hen is het een kwestie van overleven.”

Tom Waes in Azerbeidzjan.

Voor Reizen Waes reist de presentator ook naar Azerbeidzjan, dat op de grens ligt tussen Europa en Azië. ,,Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land”, zegt de VPRO. ,,Maar als het aan de regering van Azerbeidzjan ligt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land 5 miljoen toeristen per jaar trekken. En liefst veel Europeanen. Voor je een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite waard is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…”

Tom Waes op zoek naar eendenmosselen aan de woeste rotskust van Spanje.

En Tom Waes zou zichzelf niet zijn als hij tijdens het reizen ook niet het gevaar opzoekt. In Oekraïne reist hij naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en duikt hij met Oekraïense soldaten de loopgraven in. Er staan echter ook wat ‘gewone’ vakantielanden op het programma, zoals IJsland, Polen en Spanje. In dat laatste land gaat hij op zoek naar een plek die de meeste toeristen links laten liggen. Hij komt terecht in Piornal in Extremadura, waar dorpsbewoners tijdens de jaarlijkse processie een vreemd uitgedoste figuur met duizenden rapen bekogelen.

Juist die tripjes naar onbekende plekken maken Reizen Waes zo leuk, vinden wij. Ook laat Tom Waes gewoon op tv zien dat hij niet alleen reist en betrekt hij zijn cameraman en geluidsman in het programma. Dat maakt het allemaal wat echter. Reizen Waes is vanaf vrijdag 25 januari 2019 elke week om 20.25 uur te zien op NPO 3. Kijk voor meer informatie over de afleveringen op www.vpro.nl/reizenwaes

Foto's © VPRO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!