We mijden liever de grote attracties op reis

Amsterdam, 9 januari 2019 – We willen niet langer naar de Grand Canyon, de Taj Mahal, het Colosseum of Machu Picchu, maar naar plekken die we ‘voor onszelf hebben’. Nederlanders zijn het zat om plekken te bezoeken die ze met massa’s andere toeristen moeten delen, zo blijkt althans uit een onderzoek van trendwatcher Tessa aan de Stegge. We hebben er genoeg van om urenlang in de rij te staan of samen met duizenden anderen een selfie te willen maken voor de Trevifontein in Rome.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een detourvakantie, zoals het met een mooi verengelst woord wordt omschreven. We mijden de grote attracties op reis en zoeken second best’s voor de hoogtepunten. ,,Vrijwel geen Nederlander wil een over-tourist zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt”, zegt Aan de Stegge.  ,,Zeg nou zelf: voor een goede pasta kun je overal in Italië terecht en er zijn genoeg alternatieven voor de selfie bij de Trevifontein.”

CNN Travel riep Groningen bijvoorbeeld al uit als beste alternatief voor de stad Amsterdam. De Amerikaanse bestemming Jackson Hole in de staat Wyoming moedigt reizigers aan zich te spreiden in het gebied door op Instagram juist niet de precieze locatie van hun foto te taggen. Anders krijg je weer dat dáár massaal toeristen naartoe gaan. Het beste is eigenlijk om ongerepte en authentieke plekken helemaal niet te delen op social media…

Een detourvakantie is een van de reistrends voor 2019, zo blijkt uit het onderzoek dat door de Vakantiebeurs in Utrecht naar buiten is gebracht. Een andere trend is iets goed doen op reis, dus dat je iets terug doet voor de plek waar je te gast bent. Jongere reizigers helpen om plastic op te ruimen van de stranden, via ZeroBnb kun je eco-accommodaties boeken en bij reisorganisatie Riksja Travel kun je een microkrediet verstrekken aan een lokale ondernemer.

Over micro’s gesproken: ook een microavontuur is een reistrend voor 2019. Dat betekent dat we dichtbij huis op vakantie gaan, waarbij we toch weten te ontsnappen uit het dagelijks leven en de drukte. ,,Een korte roadtrip of campingtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje weg in een luxe hotel of Tiny House, sterren kijken in je eigen tuin of een meerdaags festival. Ook lummelen is terug van weggeweest: simpelweg niets doen op een eenvoudige plek zonder afleiding.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!