Blakend terugkomen van vakantie? Dit zijn de 5 gezondste landen ter wereld

Amsterdam, 28 februari 2019 – Wil je kiplekker en blakend van gezondheid terugkomen van vakantie? Kies dan voor een bestemming waar je sowieso weinig moeite hoeft te doen om gezond te blijven. In sommige landen voelen mensen zich fit en worden ze oud door een combinatie van dieet, natuur, levenshouding en uitstekende zorg. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg kwam onlangs met World’s Healthiest Nations, een ranglijst van de gezondste landen ter wereld. Wil je fit thuiskomen na je vakantie? Hier hebben we de 5 toppers voor je op een rij gezet!

#1 Spanje

Spanje is al sinds jaar en dag een favoriete vakantiebestemming onder Nederlanders, en dat komt goed uit als je op je gezondheid bent gesteld. Spanje staat in 2019 op de eerste plek als gezondste land ter wereld en is daarmee Italië voorbij gestreefd. Het lokale eten heeft een grote invloed, al is het niet helemaal duidelijk of paella of gazpacho je beter houdt… De gezondste plek in Spanje zou Valles Pasiegos zijn, een gebied ten zuiden van Santander met weelderige groene heuvels waar boeren hun gewassen plukken met traditionele manden op hun rug. Vanwege het gezondheidsimago mochten de verpleegsters van de Spaanse koninklijke familie alleen uit dit gebied komen.

#2 Italië

Het voortreffelijke eten heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat Italië op de tweede plek terecht is gekomen. Net als in Spanje schroeft een mediterraan dieet van extra vierge olijfolie en noten de levensverwachting omhoog. (Hoe zijn anders die copieuze lunches te verklaren?). Twee eetlepels olijfolie per dag vermindert hartproblemen, zo wees onderzoek al eerder uit. De gezondste plek in Italië is Pioppi, een schattig piepklein dorpje in het zuiden van het land. De inwoners worden makkelijk honderd jaar door het eten van veel groente, fruit en vis, waarover ze grote hoeveelheden olijfolie schenken.

#3 IJsland

Kou, ijs en sneeuw weerhoudt de inwoners van IJsland er niet van om stokoud te worden. Vrouwen worden gemiddeld 84 jaar, mannen halen een gemiddelde leeftijd van 81 jaar. In IJsland kun je je het hele jaar door onderdompelen in honderden warmwaterbronnen, waarvan de Blue Lagoon de bekendste is. Dat is niet alleen gezond, maar ook gewoon leuk om te doen tijdens je vakantie. Ook water speelt in IJsland een grote rol. Het koude water dat uit de kraan komt, is hetzelfde als het water dat door het vulkanische landschap stroomt. Het IJslandse water wordt dan ook wel tot het gezondste ter wereld gerekend.

#4 Japan

Al jarenlang heeft Japan een toppositie op de ranglijst van de gezondste landen ter wereld. Ga je naar dit land op vakantie, dan ontkom je niet aan een gezond dieet van rijst en vette vis (in de vorm van sushi). De meest krasse en vitale mensen wonen op het eiland Okinawa, dat als een van de gezondste plekken ter wereld wordt beschouwd. Honderden mensen zijn hier honderd, ook omdat ze gelukkig zijn en helemaal geen stress kennen. Wil je ontstressen tijdens je vakantie, dan is het een goed idee naar Okinawa te gaan. Dit is het meest zuidelijke eiland van Japan, een tropische plek met witte zandstranden en een kristalheldere blauwe zee.

#5 Zwitserland

Bergen en heuvels, heldere meren en rivieren en een overdaad aan frisse lucht zijn er mede de oorzaak van dat Zwitserland de vijfde plek bezet. In combinatie met een goed geregelde gezondheidszorg, een dieet van fruit en granen en een actieve en sportieve levenshouding hebben Zwitsers niet veel te klagen over hun gezondheid. Vooral de Zwitserse Alpen met de zuivere lucht en groene bloemenweiden schijnen verkwikkend te zijn, aangezien hier al sinds de 18e eeuw toeristen naartoe gaan om gezonder te worden. En studies hebben ook aangetoond dat een combinatie van groen en blauw angst en verdriet vermindert, dus er is geen betere plek om vakantie te vieren dan tussen de groene heuvels onder een blauwe lucht.

Foto's © Pixabay; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!