Laat jij je leiden door angst op reis?

Amsterdam, 14 maart 2019 – Kijk je weleens naar de veiligheidssituatie in het land waar je vakantie viert? Een deel van de Nederlanders laat een vakantiebestemming in ieder geval links liggen, omdat ze bang zijn in de problemen te komen. Iets meer dan een kwart van de mensen laat zich leiden door angst bij het boeken van een reis, blijkt uit een onderzoek van de Vakantiediscounter onder 2000 Nederlanders.

Voor vrouwen ligt dit percentage nog aanzienlijk hoger: 34 procent laat zich door angst regeren bij het maken van de vakantiekeuze. Bij 19 procent van de mannen speelt ongerustheid een rol. Het is de vraag waar die angst vandaan komt, want 25 procent van de reizigers kijkt niet eens naar het reisadvies voordat ze een vakantie boekt.

Het lijkt vooral de berichtgeving in de media te zijn die de angst veroorzaakt. Eenmaal geboekt overweegt twee derde van de ondervraagden dan ook om de reis om te boeken of te annuleren wanneer de vakantiebestemming slecht in het nieuws komt. Je gaat immers op vakantie om nieuwe indrukken op te doen en te ontspannen, niet om te moeten wegvluchten voor bommen en granaten.

Het negeren van een reisadvies doen Nederlanders vooral omdat ze menen naar een ‘veilig land’ te gaan (zo zegt 78 procent van de ondervraagden). Ongeveer 6 procent weet niet eens dat er reisadviezen bestaan, terwijl 8 procent er geen belangstelling voor heeft.

Soms is het beter voor je gemoedsrust om het reisadvies beter niet te raadplegen. Voor een reis naar Amerika moet je volgens het reisadvies rekening houden met ‘tropische stormen, orkanen en bosbranden’, zo is meteen in de tweede zin te lezen. Voor een stedentrip naar New York is het de vraag of je daar zo snel last van hebt.

Nog een uitkomst uit het onderzoek: de helft kijkt niet naar de omboekings- of annuleringsvoorwaarden bij het boeken van een vakantie (het zijn ook meestal hele kleine lettertjes…). Toch vindt twee derde dat het omboeken of annuleren van een vakantie niet meer dan 5 of 10 procent van de reissom zou mogen kosten. Voor een kwart van de reizigers maakt het niet uit hoeveel ze moeten bijbetalen zodra hun gevoel van veiligheid in het geding komt.

Foto's © depositphotos.com/vicnt2815; de Vakantiediscounter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!