Je smartphone onderweg opladen met een beetje wind

Amsterdam, 16 juni 2019 – Al enige tijd kun je de batterijen van je smartphone opladen met zonne-energie. Steeds vaker maakt zo’n zonnepaneeltje deel uit van een koffer of rugzak. Heel duurzaam natuurlijk, maar hoe doe je dat op een bewolkte en regenachtige dag? Gelukkig kun je je mobiele telefoon onderweg ook opladen met een beetje wind. En daar heb je heus niet zo’n lelijke windmolen voor nodig.

Een Britse ontwerper heeft de GIGA Portable Wind Turbine bedacht, een draagbare windturbine voor op reis. Met deze reisgadget kun je je smartphone, powerbank, fototoestel en andere elektronische apparaten altijd opladen, waar je ook bent in de wereld. Handig voor trektochten in afgelegen gebieden, maar ook als je gaat kamperen of zeilen.

In tegenstelling tot de naam is deze windturbine niet ‘giga’, maar compact genoeg om in een rugzak te passen. Het ding heeft een diameter van 32 centimeter en is met 1 kilo niet lichtgewicht, maar je kunt ‘m vrijwel altijd gebruikmaken van windenergie. Het vinden van een zonnige plek kan lastig zijn, maar wind is meestal wel voorhanden. Zonnepanelen werken alleen overdag, maar deze windturbine kun je ook ‘s nachts gebruiken om je batterijen op te laden.

Regen zou geen probleem moeten zijn, want volgens de fabrikant is de GIGA Portable Wind Turbine waterdicht en bestand tegen een stootje. Je kunt ‘m op de grond zetten, in de takken hangen of tussen de rotsen klemmen (touw en bevestigingspinnen worden meegeleverd). Het apparaat is ook stil, dus het is alleen jouzelf, de natuur en je smartphone als de wind haar werk doet. ,,Haal het meeste uit de avondbries en laad je batterijen op terwijl je in je tent bivakkeert, rond het kampvuur zit of slaapt”, aldus de ontwerper.

De hoeveelheid stroom die wordt geproduceerd is afhankelijk van de winderigheid, maar is vergelijkbaar met een 5 watt-oplader. Bij de windturbine zit een USB-kabel om het aan te sluiten op je apparatuur. De GIGA Portable Wind Turbine is binnenkort leverbaar voor £ 149 (ongeveer € 166) en wordt wereldwijd bezorgd. Kijk voor meer informatie op www.gigaturbines.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!