Solo reizen: zo doe je dat!

Amsterdam, 23 juni 2019 – In plaats van zelfhulpboeken te lezen, kun je ook gewoon een keertje in je eentje op reis gaan. Een reis in je uppie brengt je ongeveer hetzelfde: je leert zelfstandig en zelfredzaam te zijn. Solo reizen is daarom dé trend van 2019, betoogt reisfanaat en Instagrammer Liesbeth Rasker in haar nieuwe boek Solo reizen. ,,Reizen laat je de wereld zien, maar solo reizen zorgt ervoor dat je die hele wereld aankunt.”

Liesbeth kan het weten, want zelf heeft ze in haar eentje al heel wat van de wereld gezien. Van steden als New York en Parijs tot landen als Indonesië en Zuid-Afrika, bijna overal ging ze solo naartoe. Het boek staat dan ook bol van de praktische tips voor degenen die hier alleen naartoe willen reizen, opgeschreven vanuit de persoonlijke ervaringen van Liesbeth zelf.

Pak in New York bijvoorbeeld eens een filmpje, is haar tip. ,,Een van mijn favoriete activiteiten als ik alleen in een vreemde stad ben, is naar de bioscoop gaan. Omdat het echt zo’n traktatie voor jezelf is. En omdat het je zo’n heerlijk gevoel-van-de-wereld geeft, alsof je zelf ook in die stad woont.” Ga in Singapore een cocktail drinken bij 1-Altitude, de hoogste open air rooftopbar ter wereld. ,,Op 282 meter hoogte een cocktail drinken met panoramisch uitzicht over de stad is linksom of rechtsom een fantastische ervaring.”

Italië ideaal voor soloreizigers

Laat Kaapstad in Zuid-Afrika links liggen, en bezoek de grootste stad van het land. ,,Wie wat meer te weten wil komen over het land, doet er goed aan ook het minder knappe Johannesburg te bezoeken.” Kaapstad is eigenlijk een soort Bali, schrijft Liesbeth in haar boek. ,,Het is een op zichzelf staande bestemming geworden. Mensen lijken te vergeten dat er nog een heel land omheen ligt.”

Italië is een van de beste landen voor soloreizigers, meent Liesbeth. ,,Je hoeft maar een halfuur in je eentje in een restaurant te zitten en ik durf erom te wedden dat de eigenaar je al met glaasjes limoncello aan het bestoken is omdat hij of zij nieuwsgierig is naar wat je hier brengt. Dikke kans dat je ook meerdere malen zal worden uitgenodigd om ergens aan te schuiven.”

Eenzaamheid en misère

De solotips voor bestemmingen worden in het boek afgewisseld met praktische tips voor soloreizigers. Zaken als inpakken, financiën, veiligheid, hostels en het maken van foto’s passeren de revue. Vraag een voorbijganger om een foto van je te maken, maar kies niet iemand uit die al jaren een 65+ kaart in zijn zak heeft zitten. ,,Ik heb niets tegen ouderen, maar het is nou eenmaal zo dat die mensen vaak net wat minder behendig zijn in het bedienen van een camera of telefoon.”

Ook is er een hoofdstuk gewijd aan eenzaamheid, tegenslag en algemene misère, wat mensen kan tegenhouden om alleen op reis te gaan. Maar alleen reizen is niet hetzelfde als eenzaam zijn, aldus Liesbeth. ,,Sterker nog, ik heb me ontelbaar veel vaker eenzaam gevoeld terwijl ik gewoon thuis was.” En ze geeft pasklare antwoorden op lastige vragen. Wat vind je verkering ervan dat je alleen weg gaat? ,,Nou, aangezien ik mijn eigen persoon ben en mijn eigen keuzes maak, hoef ik niemand om toestemming te vragen.”

Win een wereldreis

Solo reizen is een boek dat zijn lezers over de streep wil trekken om alleen op reis te gaan. Het is leuk, niet eng, niet moeilijk en al helemaal niet gek, aldus Liesbeth. Maar bovenal leer je er dingen die je de rest van je leven meeneemt. ,,Je beleeft en doorleeft lastige én leuke situaties waardoor zelfstandigheid en onafhankelijkheid een wezenlijk onderdeel vormen van wie je bent. De wereld ligt aan je voeten, en daar heb je helemaal niemand voor nodig!

Het boek Solo reizen – hoe je in je eentje de wereld trotseert is verschenen bij Kosmos Uitgevers en sinds 11 juni te koop in boekhandels en webshops, voor € 22,50. Als je het boek vóór 12 juli koopt, maak je bovendien kans op een wereldreis, een reis naar Thailand of Parijs of een van de reisgadgets. Meer hierover lees je op de website Bag to Reality van Liesbeth Rasker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!