De mooiste openbare toiletten in de wereld

Amsterdam, 18 augustus 2019 – Als je eindelijk een openbaar toilet hebt gevonden, blijkt dat meestal een vies stinkhol te zijn. Niet zelden tref je een smerig hokje met snippers wc-papier op de grond, urineresten op de vloer en de muur, aangekoekte poepkliekjes en een doordringende pisgeur. Als je horrorverhalen hoort over een vakantie, gaat het al snel over vieze toiletten.

Het kan gelukkig ook anders! Er zijn ook openbare toiletten in de wereld te vinden die verrassend schoon zijn en zelfs een stukje design in zich hebben. Openbare toiletten op mooie locaties, met geavanceerde technologie en een prachtige inrichting. Hier is het geen noodzaak, maar een feest om je behoefte te doen. Moet je dringend de hoogste nood ledigen op reis? Hopelijk bevind je je dan op een van deze plekken. Hier vind je 5 van de mooiste openbare toiletten in de wereld.

Ureddplassen, Noorwegen

Ureddplassen bij het noordelijke Noorse dorpje Reipå is onbetwist een van de mooiste openbare toiletten van onze planeet. Deze design-wc is zo perfect, dat je prompt je stoelgang wil versnellen om er alsjeblieft plaats te kunnen nemen. Hier kun je je terugtrekken in een golfvormige betonnen toilet met matglazen ramen en een warme verlichting, dus niet van die kille tl-buizen die meestal in openbare toiletten te vinden zijn. Je vindt deze glamoureuze wc aan de weg Fv17, een van de meest schilderachtige routes van Noorwegen.

Taichung, Taiwan

In het chique warenhuis Chung Yo in de Taiwanese stad Taichung is een toiletbezoek een ware beleving. Je vindt hier 15 verschillende wc’s die allemaal een eigen thema hebben. Zo is het ‘kleinste kamertje’ ingericht in de stijl van Coca-Cola, Finding Nemo en Wizard of Oz. De meeste heren zullen echter direct naar een toilet willen snellen dat eveneens als bar is ingericht. De wc is voorzien van grote koelkasten die gevuld zijn met Heineken-biertjes. Zo kun je het lozen van je blaas combineren met het nemen van een slokje bier.

Minturn, Colorado

Minturn is een klein dorp in de Amerikaanse staat Colorado, maar met zijn openbare toiletten heeft het in de wijde omgeving een zekere faam opgebouwd. Het is geen straf om je hier te moeten terugtrekken in de Down The Mine Passageway Restroom. De twee houten toiletten – een voor mannen en voor vrouwen – verbeelden de ingang van een mijn, met een knipoog naar het mijnbouwverleden van het gehucht. De glanzende koperen deuren hebben afbeeldingen van elanden en de binnenkant is verfraaid met schetsen uit de natuur. Deze rustieke wc’s hebben inmiddels al designprijzen in de wacht gesleept.

Isle of Bute, Schotland

Voor een stukje nostalgisch wc-plezier moet je naar Isle of Bute in Schotland. Op dit eilandje vind je een herentoilet dat nog dateert uit de Victoriaanse tijd, met witte porseleinen urinoirs, keramische tegels en glazen reservoirs in de buurt van het plafond. Deze Rothesay Victorian Loos werden gebouwd in 1899, toen het eiland nog een bloeiende badplaats was. Er waren alleen openbare toiletten voor mannen; toiletten voor vrouwen vond men in die tijd nog niet nodig. Het wc-complex werd in de jaren negentig gerestaureerd en toen zijn ook wc’s voor vrouwen en gehandicapten toegevoegd.

Chongqing, China

De openbare toiletten in de Chinese miljoenenstad Chongqing zijn niet helemaal de schoonste (je vindt ze tenslotte in China), maar bijzonder zijn ze in ieder geval wel. Op een enorm terrein vind je hier namelijk het grootste openbare toilet ter wereld, met meer dan duizend wc’s. Het toiletgebouw staat bekend als het ‘porseleinen gebouw’ met een gevel in Egyptische stijl, rustgevende muziek, wifi en televisies. Sommige urinoirs zien er grappig uit, in de vorm van een openstaande krokodillenbek of de buste van een vrouw. Een groot wc-complex is geen overbodige luxe in Chongqing, waar meer dan 30 miljoen mensen wonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Heeft u ooit wel eens de toiletten van Hundertwasser in Kawakawa, NZ bezocht? Zie bijv. tripadvisor.nl/Attraction_Review-g2093681-d2078409-Reviews-Kawakawa_Public_Toilets_by_Hundertwasser-Kawakawa_Northland_Region_North_Island.html.

    Er is op internet veel meer over te vinden.


Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!