Je kunt beter geen oplaadsnoertje meer lenen op reis

Amsterdam, 1 september 2019 – Vergeet het niet af te vinken op je meeneemlijst: het oplaadsnoertje van je smartphone of tablet! Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: je batterij van je telefoon is bijna leeg en je hebt je kabeltje thuis laten liggen. Meestal is het niet zo’n probleem als je ‘m bent vergeten op reis: er is altijd wel een medereiziger bij wie je een snoertje kunt lenen. Of je vraagt er een te leen bij de receptie van je hotel.

Experts waarschuwen nu dat ook cybercriminelen het oplaadsnoertje hebben ‘ontdekt’. Tijdens een conferentie van hackers in Las Vegas deze zomer werd gedemonstreerd hoe cybercriminelen een simpel oplaadsnoertje kunnen besmetten met kwaadaardige malware.

Met deze software kunnen ze op afstand inbreken op smartphones, tablets en laptops, zolang het apparaat op het snoertje is aangesloten. Met een beetje pech gaan dieven er met je wachtwoorden en persoonlijke gegevens vandoor. Besmette oplaadsnoertjes zijn in 2019 nog niet op grote schaal in omloop, zeggen experts tegen het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Het kost echter weinig moeite om een kabeltje te bewerken en het is goedkoop voor cybercriminelen.

Het lijkt vooralsnog onschuldig om even een snoertje te lenen van iemand anders, maar in de toekomst zou het dus een steeds grotere bedreiging kunnen worden. Om alle risico’s te vermijden, kun je op vakantie beter een nieuw snoertje kopen in een winkel. Of leen een oplaadsnoertje van iemand die je goed kent en vertrouwt.

Het is een beetje vergelijkbaar met een onderbroek, zeggen experts in cybersecurity van IBM. ,,Er zijn bepaalde dingen in het leven die je gewoon niet leent. Als je op reis bent en je realiseert dat je bent vergeten om je ondergoed in te pakken, vraag je niet aan medereizigers of je hun ondergoed mag lenen. Je gaat naar een winkel om nieuw ondergoed te kopen. Hetzelfde is het geval met een oplaadsnoertje.”

Foto's © depositphotos.com/mimagephotos.com; Pixabay.
Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!