Waar moet je volgens Lonely Planet heen in 2020?

Amsterdam, 22 oktober 2019 – Bhutan! Dit exclusieve koninkrijkje in de Himalaya staat bovenaan de lijst van landen (en eilanden) die je volgens Lonely Planet in 2020 een bezoek waard zijn. Maar je kunt ook gewoon thuis blijven en kamperen in je achtertuin, want Nederland prijkt eveneens in de top-10 van The Best of Travel 2020.

De schrijvers, redacteuren en bloggers van de invloedrijke reisgidsenuitgever presenteren elk jaar in de herfst een top-10 van landen, steden en regio’s die je op je bucketlist moet zetten voor volgend jaar. Dat betekent in 2020 steevast veel aandacht, publiciteit en toeristen. Als je op zoek bent naar een rustiger bestemming tijdens je vakantie, kun je deze plekken dus beter mijden.

Bhutan staat op nummer één omdat dit land volgens Lonely Planet ‘groen reizen’ stimuleert en ‘overtoerisme’ inperkt. Het kleine bergachtige land in het midden van Azië is al CO2-neutraal en wordt in 2020 de eerste volledige ‘biologische-organische natie’. Het massatoerisme en backpackers worden geweerd doordat je elke dag minimaal $ 250 moet uitgeven.

Top-10 landen voor 2020, volgens Lonely Planet

  • Bhutan
  • Engeland
  • Noord-Macedonië (vroeger Macedonië)
  • Aruba
  • eSwatini (vroeger Swaziland)
  • Costa Rica
  • Nederland
  • Liberia
  • Marokko
  • Uruguay

Op de tweede plaats staat een land dat wat makkelijker is te bezoeken: Engeland. Speelt de Brexit hierbij een rol, om toch wat toeristen te verwelkomen? Nee, volgens Lonely Planet heeft Engeland in 2020 vooral wandelaars veel te bieden. Volgend jaar wordt de England Coast Path geopend, een 5000 kilometer lang wandelpad dat langs de hele kust loopt.

Op de lijst staan ook landen die hun naam onlangs hebben veranderd. Macedonië moest zijn naam onder druk van de Grieken wijzigen in ‘Noord-Macedonië’, maar dat is volgens Lonely Planet niet de enige reden voor een vermelding in de top-10. In de regio is ondanks de High Scardus Trail geopend, een 495 kilometer lang pad voor wandelaars en fietsers door de bergen van Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Swaziland heet tegenwoordig officieel eSwatini en staat op nummer vijf.

In de top-10 staan maar liefst twee plekken met een Nederlands tintje. Aruba (dat over toeristen niet te klagen heeft) staat op de vierde plek door de ‘groene’ inspanningen: een verbod op wegwerpplastic en schadelijke zonnebrandcrème.

Ons eigen Nederland (dat eveneens over toeristen niet te klagen heeft) staat op de zevende plek, deels met dank aan de overwinning op het Eurovisie Songfestival. ,,Het levendige Amsterdam is altijd een bezoek waard”, zegt Lonely Planet, terwijl de inwoners van de overvolle hoofdstad nu al hoofdpijn krijgen van alle rolkoffers, luidruchtige Airbnb-huurders en fietspaden met drommen toeristen waar geen doorkomen aan is. Ik denk niet dat iedereen hier even blij mee is… Kijk hier voor de volledige lijst.

Foto's © depositphotos.com/jeewee; Pixabay.
GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!