EHBB: eerste hulp bij backpacken

Amsterdam, 12 december 2019 –  Dus je gaat voor het eerst backpacken? Leuk! Misschien vind je het lastig om een keuze te maken wat betreft kleding en reisgadgets. Je hebt immers maar één grote tas die je vaak op je rug zal dragen. Geen nood! Hieronder vind je een backpackers-abc. Zie het als een soort checklist met handige tips en weetjes die je kunt gebruiken bij de voorbereiding op je reis.

A: Afritsbroek. Oké, het zijn niet de meest modieuze broeken die er bestaan. Maar handig zijn ze wel. Je hebt altijd een korte/lange broek bij de hand, ze drogen snel en ze zijn makkelijk in je backpack te stoppen zonder dat ze kreukelen. Vaak zijn de afritsbroeken geïmpregneerd met DEET. Dubbel handig dus.

B: Backpack. Als je een backpack gaat aanschaffen, informeer dan goed in de winkel naar de verschillende tassen. Er zijn namelijk speciale backpacks voor mannen en vrouwen, maar er wordt ook gekeken naar jouw lengte. Het aantal liters verschilt ook. Denk eraan dat een grote tas fijn is omdat je veel spullen mee kunt nemen, maar je hebt hem wel continu op je rug… Probeer de backpack uit in de winkel!

C: Cash. Zorg dat je altijd iets van dollars of plaatselijke valuta bij je hebt. Stel dat je pinpas het om de één of andere reden niet doet in het buitenland? Extra tip: vergeet je pinpas niet op ‘wereld’ te zetten…

Creditcard. Ben je van plan om hostels online te boeken, dan heb je een creditcard nodig!

D: Daypack. Oftewel (kleine) rugzak. Je kunt die voor je dragen als je je backpack op je rug hebt. Er bestaan ook opvouwbare rugzakjes. Deze kun je in een klein pakketje van max. 10 bij 10 cm meenemen en uitvouwen wanneer je hem nodig hebt. Lichtgewicht.

DEET. Dit muggen werend middel is in verschillende concentraties te koop. Er wordt aangeraden om flesjes met niet meer dan 40% DEET te kopen. Breng het aan op onbedekte huid en was je handen na gebruik. Wrijf niet in je ogen en zit niet aan je lippen, dat brandt enorm! Als je zowel zonnebrand als DEET wilt gebruiken, smeer dan eerst zonnebrand op en laat dat goed drogen. Daarna kun je dit chemische goedje opsmeren.

E: EHBO-setje. Bij drogisterijen kun je een compact EHBO-setje krijgen. Hierin zitten pleisters, een schaar, gaasjes, alcoholdoekjes en/of ontsmettingsmiddel etc.

F: Flightbag. Op vliegvelden wordt er niet altijd zorgvuldig met tassen en koffers omgegaan. Een flightbag is een tas die je over je backpack heen kunt doen. Zo bescherm je je tas. Bovendien kun je om een flightbag vaak nog een slotje doen.

G: Gopro of andere actioncam. Voor als je gaat snorkelen, paragliden, fietsen. Eigenlijk voor alles.
Niet noodzakelijk, wel leuk! Bij aanschaf krijg je vaak allerlei tools erbij om de cam bijvoorbeeld op je helm te zetten of een selfiestick voor als je je perfecte Instagram foto wilt maken. Anyway, leuke toevoeging en neemt niet veel plaats in.

H: Hoofdlampje. Als je in een hostel slaapt en ’s avonds je spullen wilt pakken, als je ’s nachts buiten loopt door donkere straten, als je in een tent slaapt en je moet ‘s nachts plassen… Een hoofdlampje is enorm handig voor verschillende gelegenheden.

I: Inentingen. Wees nou niet zo eigenwijs en neem die prikken maar voor lief. Het gaat tenslotte wel om je gezondheid.

J: Jas. Neem een wind- en waterdichte jas mee. Er zijn jassen waar een fleecevest in zit. Deze zijn vaak apart te dragen. De (regen)jassen van The North Face zijn dun maar vrij warm en ideaal om op te vouwen en in je tas te stoppen/proppen.

K: Kussensloop. Hoewel je in hostels vaak wel een kussensloop krijgt, vind ik het altijd fijn om mijn eigen kussensloop mee te nemen. Het neemt weinig ruimte in en je slaapt toch lekkerder. Want eerlijk is eerlijk, niet alle hostels en guesthouses zijn even schoon…

Kopie. Maak een kopie van je paspoort en belangrijkste pasjes. Neem deze mee als je weggaat en geen waardevolle spullen mee wilt nemen. Het is ook handig om een kopietje te hebben in je email.

L: Lakenzak. Zie kussensloop. Een lakenzak is ook fijn als je bijvoorbeeld in een slaapzak ligt die door iedereen gebruikt wordt.

M: Moneybelt. Een moneybelt is een soort portemonnee die je onder je kleding draagt. Hier kun je geld, pasjes, paspoort etc. in doen.

N: Noodnummers. Neem altijd een briefje mee met noodnummers van het betreffende vakantieland of zet deze in je telefoon. En het adres/telefoonnummer van de Nederlandse ambassade. Stel dat je je paspoort kwijtraakt of dat je de politie nodig hebt…

O: Oordopjes. Niets is zo storend als luidruchtige of snurkende roomies als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Ook handig voor in het vliegtuig trouwens! Oh en neem een voorraadje mee. Ik ben er in al die jaren nogal wat kwijtgeraakt…

P: Paspoort. Duh! Wist je dat je bij de douane van een Europees land ook best om een stempel in je paspoort kunt vragen? Ook bij bepaalde bezienswaardigheden, zoals de Macchu Piccu, kun je een stempel krijgen.

R: Reisdagboekje. Moet niet, mag wel! Ik maak er altijd een heel knutselwerk van. Per dag schrijf ik wat ik gedaan heb, ik plak er entreekaartjes bij, ik maak een lijst met hostels/plaatsen waar ik overnacht heb. Leuk om terug te lezen.

S: Slotjes. Neem geen sleutelsloten mee. Die sleutels moet je ook weer ergens laten. Cijfersloten zijn beter. Er zijn speciale douaneslotjes. De douane kan deze dan openen zonder iets kapot te maken.

Sneldrogende handdoeken. Niets is zo vervelend als natte kleding/natte handdoeken in je tas.

Sarong. Waarom zou je een enorme badhanddoek meenemen in je tas als je een sarong mee kunt nemen? Multifunctioneel. Voor het strand/bij het zwembad dus, je kunt hem over je schouders dragen of als een soort lange rok over je knieën als je een tempel gaat bezoeken. Of op je hoofd tegen de zon.

T: Telefoonnummers. Zoals eerder gezegd is het handig om de noodnummers van jouw vakantieland bij de hand te hebben. Maar ook het nummer van jouw reisverzekering, zorgverzekering en bank voor het blokkeren van pasjes is aan te raden.

U: Uitdrogen. Het spreekt voor zich dat je meer moet drinken als het warm is. Er zijn waterzakken die speciaal gemaakt zijn voor je rugzak. Daar zit een buisje aan zodat je kunt drinken terwijl je loopt, zonder dat je je tas open hoeft te maken. Very handy! Onder uitdrogen valt ook reizigersdiarree. Bijna elke reiziger krijgt er wel een keer mee te maken. ORS is een zoutoplossing die je neemt als je veel vocht bent verloren.

V: Vacuümzakken ( en niet vouwen!). Als je je backpack gaat inpakken, bedenk dan het volgende: Het is slim om de zwaardere spullen onderin je tas te doen, anders kun je enorm last van je rug krijgen. Het is beter om kleding niet te vouwen, maar om deze op te rollen. Dit scheelt echt een hoop ruimte en je kunt alle gaatjes benutten! Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van vacuümzakken. Dit scheelt wat ruimte, wees je ervan bewust dat je elke keer de zakken open moet maken en weer moet sluiten.

W: Wandelschoenen (en daarbij wandelsokken). Deze zijn een must als je een lange wandeltocht gaat maken. Zorg dat je niet slipt. Pas de schoenen in de winkel en loop ze uit voordat je op reis gaat! Niets is zo erg als blaren (neem blarenpleisters mee!).

Waterdichte tas. Een waterdicht zakje voor je telefoon o.i.d. of een waterdichte tas is handig voor boottochtjes én tropische regenbuien😊

Wereldstekker. In veel andere landen van de wereld hebben stopcontacten geen 2 staven zoals in Nederland, maar wordt er gebruikt gemaakt van een andere aansluiting. Neem dus een wereldstekker mee!

Y: Yathzee (of een ander spelletje natuurlijk). Het komt geregeld voor dat je moet wachten als je gaat reizen. Een beetje tijdverdrijf is wel leuk.

Z: Zo! Klaar om te gaan? Goede reis! 😉

Foto's @ Pixabay, Carmen van Verseveld.
GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Carmen van Verseveld
Hoi! Ik ben Carmen. Leerkracht basisonderwijs en gek op reizen. Deze passie is 6 jaar geleden begonnen tijdens het maken van een wereldreis. Sindsdien kan ik niet meer zonder. Hoewel ik zo’n 40 landen heb bezocht, groeit mijn bucket list nog sneller. Ik hou ervan om andere mensen te ontmoeten, te leren over nieuwe culturen en vreemde talen. Hoe avontuurlijker, hoe beter!