De mooiste busreizen ter wereld volgens Lonely Planet

Amsterdam, 18 december 2019 – Reizen met de bus als je op vakantie bent wordt door veel mensen als vrij onplezierig ervaren. Je zit lang op je stoel en als je een beetje pech hebt zit je bijna bij iemand anders op schoot. Het is vooral praktisch; je wordt van A naar B gebracht, maar dat is het dan ook wel. Toch kan alleen zo’n busreis al de moeite waard zijn. Lonely Planet heeft een lijst samengesteld met de 6 mooiste busreizen ter wereld. En ja, soms is het een lange zit. Maar de landschappen maken alles meer dan goed!

1. Marokko: van Marrakesh naar Errachidia
Deze route is 496 km lang en brengt je van de Marokkaanse hoofdstad via het Atlas gebergte, over de Tizi n’ Tichka bergpas (2260 m hoogte) naar Ouarzazate, waar zich de grootste (qua oppervlakte) filmstudio ter wereld bevindt. Niet gek dat Ouarzazate ook wel ‘Ouallywood’ of ‘Hollywood van Marokko’ wordt genoemd. Scénes uit bijvoorbeeld de Gladiator en Games of Thrones zijn in dit prachtige landschap opgenomen. De meeste excursies naar de Sahara beginnen vanaf deze plaats. Na een busrit van in totaal zo’n 11 uur kom je uiteindelijk aan in Errachida, aan de rand van de Sahara.

2. USA: van New York naar San Francisco
Altijd al eens de Verenigde Staten willen doorkruisen? Deze coast-to-coast route loopt dwars door het land. De gehele route is 4670 km lang en duurt zo’n 75 uur. Onderweg zijn er natuurlijk een heleboel plaatsen waar je kunt stoppen. Stop bijvoorbeeld in Denver om de Rocky Mountains te ontdekken. Of in Salt Lake City om een uitstapje te maken naar Great Salt Lake. Hoe dan ook, genoeg mogelijkheden.

3. Engeland: van Tavistock naar Dawlish
Bus 112 van Tavistock naar Dawlish heeft wel een hele vreemde dienstregeling. Hij rijdt alleen maar op de 5e zaterdag van de maand tussen April en September. Goed plannen dus! De (kleine) bus rijdt dwars door Dartmoor National Park en brengt langs je historische dorpjes voordat je op de eindbestemming aankomt. Deze zeldzame busroute is 60 kilometer lang en je bent zo’n twee uur onderweg. Wil je dezelfde route terug nemen, dan moet je 3,5 uur later wel weer klaarstaan.

4. Nepal: Kathmandu naar Pokhara
Voor deze 8 uur durende rit (205 km) moet je een sterke maag hebben. De bus brengt je van de drukke stad Kathmandu via hobbelige wegen en bergpassen van het Himalayagebergte naar Pokhara, een prachtige plaats aan het meer. Het landschap met de bergen en de blauwe wateren wat je onderweg ziet is fantastisch. Je moet trouwens niet gek op kijken als er locals meerijden op het dak…

5. Australië: van Geelong naar Apollo Bay
Bus 101 vertrekt vanaf Geelong, dat op een uurtje rijden ligt van Melbourne. De bus volgt een flink stuk van één van de mooiste kustroutes ter wereld: de Great Ocean Road. De busrit is vooral populair onder backpackers en surfers. Reistijd: ongeveer 2,30 uur (112km). Je kunt onderweg bijvoorbeeld stoppen in Bells Beach, waar elk jaar met Pasen een internationale surfwedstrijd wordt gehouden. Mocht je nog meer van de Great Ocean Road willen zien, dan biedt Apollo Bay meerdere mogelijkheden.

6. Argentinië: van Rio Gallegos naar Ushuaia
Ushuaia, ’s werelds zuidelijkste stad, wordt ook wel eens het einde van de wereld genoemd. De route begint in Rio Gallegos in Argentinië en gaat de Chileense grens over. Vervolgens ga je op de ferry, waar je in Patagonië weer in de bus stapt. Deze brengt je naar de eindbestemming Ushuaia. Hier kun je skiën, duiken etc. En mocht je ooit nog een uitstapje naar Antarctica willen doen: dit is je kans!

Foto's © Pixabay, depositphotos.com
Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Carmen van Verseveld
Hoi! Ik ben Carmen. Leerkracht basisonderwijs en gek op reizen. Deze passie is 6 jaar geleden begonnen tijdens het maken van een wereldreis. Sindsdien kan ik niet meer zonder. Hoewel ik zo’n 40 landen heb bezocht, groeit mijn bucket list nog sneller. Ik hou ervan om andere mensen te ontmoeten, te leren over nieuwe culturen en vreemde talen. Hoe avontuurlijker, hoe beter!