Een reis om de wereld zoals in Jules Verne’s avonturenroman

Amsterdam, 28 februari 2020 – Reizen, nieuwe culturen, en avonturen beleven… De mooiste verhalen worden beschreven in boeken, maar één van de bekendste boeken over een wereldreis is toch wel van Jules Verne. De Franse schrijver bracht zijn klassieker ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ in 1873 uit. Gezien de vervoersmogelijkheden in die periode is 80 dagen een logisch tijdsframe, maar sindsdien is reizen een stuk makkelijker en sneller geworden.

Jules Verne’s fictieve wereldreis

In Verne’s boek gaat hoofdpersoon Phileas Fogg een weddenschap aan van 20.000 pond dat hij binnen 80 dagen de wereld rond kan reizen. Het avontuur start in Londen op 2 oktober 1872. Met behulp van trein, stoomboot, paarden en olifanten komt Fogg via Calcutta, Hongkong, San Francisco en New York uiteindelijk terug in Londen. Het is een populair verhaal dat sinds publicatie vele avonturiers heeft geïnspireerd om zelf de wereld rond te reizen en het record te verbreken.

De eerste die dat deed was verslaggeefster Nellie Bly. De Amerikaanse journaliste verbeterde het fictieve record in januari 1890 door in 72 dagen de wereld rond te reizen. Het was een primeur die ze slechts vier maanden in het bezit had. Sindsdien zijn er talloze succesvolle pogingen gedaan. Zo vestigde de Fransman François Gabart in 2017 een wereldrecord door in 42 dagen de wereld rond te zeilen.

Jules Verne’s reis nabootsen

In de voetsporen treden van Fogg en alle avonturiers die het record hebben aangescherpt is een fantastische uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat de route uit Jules Verne’s avonturenroman wel degelijk vandaag de dag nagebootst kan worden en met verschillende vervoersmiddelen.

Waar Phileas Fogg nog 80 dagen nodig had voor 65.605 kilometer, zou je tegenwoordig per vliegtuig maar 3,3 dagen nodig hebben om 44.720 kilometer af te leggen. Dat is 80 uur, in plaats van 80 dagen. Overduidelijk de snelste manier, maar de reis wijkt af van de oorspronkelijke route van Fogg door tankstops.

Per boot de reis nabootsen duurt het langst. De reis is dan 45.728 kilometer lang en kan in 71,5 dagen afgelegd worden. Dat is nog wel altijd sneller dan de reis van Phileas.

Per trein (grotendeels) kost het 30,6 dagen, terwijl je per auto in 23,5 dagen Verne’s wereldreis kan maken. De route van ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ zo goed mogelijk nabootsen is voor echte boek- en reisliefhebbers een ultiem avontuur. Zelfs al kun je het nu in 80 uur voltooien in plaats van 80 dagen. Je hebt alleen maar meer tijd om te genieten van steden zoals Suez, Mumbai en Yokohama.

Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!