Corona-crisis: de lelijkste gebouwen die je nu niet hoeft te zien

Amsterdam, 29 maart 2020 – Thuisblijven tijdens de corona-crisis bespaart je het zicht op foeilelijke en smakeloze bouwwerken die je op reis tegenkomt. Soms denk je dat er bij een architect een steekje los zit, maar dan zijn er ook nog de opdrachtgevers die zo’n ontwerp vol enthousiasme omhelzen en er miljoenen voor uitgeven om die monstrueuze gribus te laten neerzetten.

Natuurlijk, smaken verschillen. Sommige van die gebouwen trekken juist bewonderaars aan, die in zwijm vallen voor ‘de fraaie architectonische details’ en ‘het lef om te vernieuwen en te experimenteren’. Nu we met z’n allen binnen moeten blijven om het coronavirus te bezweren, is er alle tijd om eens een rondje te maken op internet en Instagram om te kijken welke wanstaltige bouwwerken je op reis kunt tegenkomen. Hierbij dus – volstrekt niet unaniem en volledig subjectief en willekeurig – de lelijkste gebouwen ter wereld 😉

Nationale Bibliotheek in Pristina, Kosovo

De Nationale Bibliotheek in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, geldt volgens sommigen als hét lelijkste gebouw ter wereld. De bibliotheek is een ontwerp van een Kroatische architect uit 1982 en wordt verondersteld een mix van Byzantijnse en islamitische bouwstijlen te vertegenwoordigen, met 99 witte koepeltjes. De metalen roosters zouden bedoeld zijn om de boeken te beschermen. Velen vinden het een gedrocht, terwijl anderen toch wel gecharmeerd raken van de architectuur.

https://www.instagram.com/p/BxH4Vcpne4U/

Lincoln Plaza, Londen, Verenigd Koninkrijk

Enkele jaren geleden kreeg Londen er een prestigieuze nieuwe woontoren bij. De Lincoln Plaza in de hoofdstad Londen werd al meteen onderscheiden met de Carbuncle Cup 2016, de prijs voor het lelijkste gebouw van het Verenigd Koninkrijk. De appartementen waren al verkocht voordat deze afstotelijke toren werd geopend, maar binnenin zie je er ook niet zoveel van.

https://www.instagram.com/p/B9-AuQrAeTD/

Žižkov-televisietoren in Praag, Tsjechië

De Tsjechische hoofdstad Praag staat bekend als een van de mooiste steden van Europa, maar de Žižkov-televisietoren doet dit beeld een beetje kantelen. Het bouwwerk staat bekend als de lelijkste televisietoren ter wereld, mede dankzij de herinnering aan de voormalige communistische machthebbers. Zij zouden de toren hebben laten bouwen om mensen te bespioneren. In 2000 zijn er tien gigantische kruipende baby’s op geplaatst op de lelijkheid wat te temperen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MATTBRAMF (@mattbramf)

Simmons Hall, Cambridge, Verenigde Staten

Een fort, een spons en een metalen blokkendoos: zo wordt Simmons Hall in de Amerikaanse universiteitsstad Cambridge getypeerd. Het zijn de studentenwoningen van het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology, een universiteit die de bollebozen van de toekomst aflevert. Ik weet niet of ze geïnspireerd raken door deze ‘onderscheidende vormgeving’.

https://www.instagram.com/p/BzjMGQYhcFc/

Selfridges Building, Birmingham, Verenigd Koninkrijk

In Engeland hebben ze een reputatie hoog te houden, als het aankomst op lelijke gebouwen. Er worden niet alleen onderscheidingen voor gegeven, maar ook verkiezingen voor gehouden. De winnaar van 2008 was het Selfridges Building in de stad Birmingham. Het lijkt op een gigantische buitenaarde naaktslak die op aarde is geland. Binnen is een winkelcentrum, dus het grootste deel van de tijd zal je binnen doorbrengen.

https://www.instagram.com/p/BtoDyTaA9Ew/

Torre Glòries, Barcelona, Spanje

In 2005 veranderde de skyline van Barcelona drastisch met de komst van Torre Glòries, een wolkenkrabber van 38 verdiepingen in de vorm van een gigantische fallus. Om het nog erger te maken, wordt dit lelijkste gebouw van Spanje ‘s avonds ook nog eens verlicht in alle kleuren van de regenboog. Ik vraag me af of Gaudí het goed zou vinden, maar gelukkig zijn in Barcelona tien prachtige meesterwerken te bewonderen van de beroemde architect (na het corona-crisis, uiteraard).

https://www.instagram.com/p/B-KCZMIqHjB/

Fangyuan Mansion, Shenyang, China

Sommigen haten het, anderen vinden het geweldig: de Fangyuan Mansion in de Chinese stad Shenyang. Het moderne gebouw ziet eruit als een Chinese munt, maar dan op zijn kant. Het moet de financiële aspiraties weerspiegelen van de stad. Voor het Amerikaanse nieuwszender CNN is het overduidelijk: dit behoort tot de lelijkste gebouwen ter wereld.

https://www.instagram.com/p/BalSfsnF2FV/

Basket Building, Newark, Ohio, Verenigde Staten

Een gedreven architect kreeg ooit de opdracht om het hoofdkantoor te ontwerpen voor een Amerikaanse mandenfabrikant. Het leidde tot het weerzinwekkende Basket Building, waar de inwoners van het plaatsje Newark in de Amerikaanse staat Ohio nu mee moeten leren leven. ‘Populistische architectuurporno’, noemen sommigen het ook wel. De foto zegt al genoeg, toch?

https://www.instagram.com/p/B2eQ5TRo1np/

Foto's © depositphotos.com/RKuljovska; Instagram.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!