Alles wat je moet weten over het coronavirus en je reisverzekering

Amsterdam, 12 april 2020 – Het coronavirus waart de wereld rond: elke dag maken de media hijgerig en kwijlend de nieuwe besmettingen bekend. Het wakkert de reisangst aan: zijn er nog mensen die schouderophalend de wereld rond reizen?

Velen twijfelen of ze hun vakantie door moeten laten gaan, vooral als ze een tripje hebben geboekt naar een besmettingshaard als het noorden van Italië. Hoe zit het dan met je reisverzekering? Van verschillende bronnen hebben we informatie verzameld en hier voor je op een rij gezet. Hier lees je alles wat je moet weten over het coronavirus en je reisverzekering. (De informatie op deze pagina wordt continu bijgewerkt om zo actueel mogelijk te zijn. Laatste update 12 april 2020).

Kan ik mijn vakantie bij een reisorganisatie annuleren?

Heb je een vakantie geboekt bij een reisorganisatie? Je kunt die vakantie altijd annuleren als je liever niet naar een plek gaat waar het coronavirus in alle hevigheid heeft toegeslagen. Maar dat wil niet zeggen dat je al je geld terugkrijgt. Het coronavirus wordt nooit gedekt door een reisverzekering.

Ook kun je in principe geen beroep doen op de annuleringsverzekering, die je meestal samen afsluit bij je reisverzekering. De annuleringsverzekering is bedoeld voor persoonlijke omstandigheden, zoals ontslag, ziekte of overlijden van een familielid. Bij dit soort onverwachte situaties krijg je je geld terug bij het annuleren van je vakantie. De actuele situatie op de vakantiebestemming zelf doet nauwelijks ter zake. Niet alleen het coronavirus, maar ook ander onheil als overstromingen, conflicten, terreuraanslagen en aardbevingen, worden niet gedekt door een annuleringsverzekering.

Er gelden wel enkele uitzonderingen. Sommige verzekeraars bieden een reisverzekering aan met een allriskdekking. In sommige gevallen kun je dan een beroep doen op je annuleringsverzekering. Dan moet er wel een negatief reisadvies zijn uitgegeven voor je vakantiebestemming door het ministerie van Buitenlandse Zaken. En je moet de vakantie hebben geboekt voordat het negatieve reisadvies werd uitgevaardigd. Bij een negatief reisadvies moet het gebied rood of oranje gekleurd zijn. Voor het coronavirus geldt dit nu voor bijna alle landen in de wereld.

Kan ik mijn vakantie bij een reisorganisatie omboeken?

Misschien heb je al voor de uitbraak van het coronavirus een vakantie geboekt en heb je geen extra dekking op je reisverzekering? Dan hoef je gelukkig niet per se naar dat land. De meeste reisorganisaties zijn gelukkig coulant en begrijpen ook wel dat ze de reis naar een besmet gebied niet moeten laten doorgaan. Zij willen hun reisleiders en klanten niet onnodig blootstellen aan allerlei risico’s. Bovendien kun je vaak niet eens op vakantie, door gesloten grenzen en reisbeperkingen die door overheden zijn opgelegd. Ook vliegtuigen staan aan de grond en veel internationale treinen en bussen rijden niet meer.

Bij een groot aantal reisorganisaties, zoals TUI en KRAS, kun je je vakantie kosteloos omboeken naar een andere bestemming of de reis verplaatsen naar een later moment. Dat geldt dan voor reizen die vóór een bepaalde datum plaatsvinden, bijvoorbeeld 1 juni 2020. De meeste reisorganisaties bieden hun klanten ook een zogeheten corona-voucher aan, waarmee je op een later moment alsnog op vakantie kunt.

Overigens hoef je bij veel reisorganisaties maar een deel van de kosten te betalen als je in een vroeg stadium annuleert. Bij reisorganisatie Djoser betaal je bijvoorbeeld 20 procent van de reissom als je tot 56 dagen voor vertrek annuleert. Hoe sneller je annuleert, hoe minder geld je kwijt bent.

Wat te doen als ik nog een vakantie wil boeken bij een reisorganisatie?

Als je nog geen vakantie hebt geboekt, hoef je natuurlijk niet bibberend thuis te blijven zitten. Je kunt alvast een vakantie boeken voor het najaar, de komende winter of voor 2021 – in de hoop dat het coronavirus dan onder controle is. Je kunt je reisverzekering dan uitbreiden met een allriskverzekering, maar dit is duur en het is de vraag of het wel noodzakelijk is. Je kunt dan immers alleen een beroep doen op een annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies.

Bij sommige reisorganisaties is het mogelijk om een optie te nemen op je reis. Dan hou je je vakantie nog ‘even in bewaring’ en kun je die makkelijk annuleren als ergens de pleuris uitbreekt. Ook komen steeds meer reisorganisaties met een omboekgarantie of een omruilgarantie. Daarmee kun je bijvoorbeeld voor de zomer van 2020 een vakantie boeken. Mocht de vakantie door het coronavirus niet door kunnen gaan, dan kun je deze tot een paar weken voor vertrek gratis omboeken naar een andere periode.

Kan ik mijn vlucht annuleren vanwege het coronavirus?

Voor los gekochte vliegtickets geldt hetzelfde als voor geboekte vakanties: je kunt geen beroep doen op je reisverzekering of annuleringsverzekering. Ook hierbij zijn veel luchtvaartmaatschappijen echter inschikkelijk. Zo kun je bij KLM je geld terugkrijgen voor vluchten naar landen waarvoor een reisbeperking is ingesteld. Dat is ook niet zo gek, aangezien alle vluchten naar China zijn opgeschort.

Bij KLM, Air France en Delta Airlines mag je tijdelijk zonder kosten je vliegticket wijzigen, dat je tot € 150 per ticket kan schelen. Dit kan voor vluchten naar elke bestemming in de wereld, ongeacht of daar het coronavirus is geconstateerd. Het is mogelijk voor boekingen tot en met 30 november 2020. Ook kun je bij KLM een reisvoucher aanvragen. De kosten van een mogelijk tariefverschil blijven wel gelden. Bij Transavia mag je kosteloos omboeken als je vlucht vertrekt in de periode tot en met 31 mei 2020. Je mag je vlucht verplaatsen naar uiterlijk 31 oktober 2020.

Mocht je nog een vlucht willen boeken op een later moment in het jaar, dan kun je eventueel een flexibel vliegticket kopen. Hiermee kun je elk moment de reisdata wijzigen, maar zo’n vliegticket is wel duurder.

Kan ik mijn accommodatie annuleren vanwege het coronavirus?

Het is pech als je hotel, appartement, camping of vakantiehuis in een gebied ligt met veel corona-besmettingen. Mocht je annuleren, dan kun je ook in dit geval geen vergoeding verwachten via je reisverzekering of annuleringsverzekering. Je doet er verstandig aan een hotel of vakantiehuis te boeken met een flexibel annuleringsbeleid, waarmee je tot kort van tevoren de reservering ongedaan kunt maken.

Op boekingswebsite Booking.com kun je bijvoorbeeld talloze hotels, appartementen en vakantiehuizen vinden die je op het laatste moment kunt annuleren – meestal 48 uur van tevoren. Bij talloze grote hotelketens kun je overigens kosteloos een reservering annuleren in zwaar besmette gebieden als China, Hongkong, Taiwan en Macau. Op deze website vind je een overzicht van deze hotelketens.

Krijg ik geld terug als ik op vakantie ben in een gebied met een corona-uitbraak?

De ontwikkelingen gaan zo snel, dat je misschien te maken kunt krijgen met een plotselinge corona-uitbraak op de bestemming waar je vakantie viert. In enkele gevallen betekende dat vakantiegangers lange tijd in quarantaine werden geplaatst, zoals op een cruiseschip in Japan en in hotels in Tenerife en Abu Dhabi. Die quarantaine-maatregel geldt voor plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals een hotel of een cruiseschip. Als je een ergens in een vakantiehuisje zit midden in de natuur, heb je hier geen last van.

Vergoeding reisorganisatie bij verplichte quarantaine

Als je een vakantie hebt geboekt bij een reisorganisatie, is die niet verplicht om de kosten te dragen van een gedwongen langer verblijf en een andere terugvlucht. Alleen bij overmacht krijgt de reiziger maximaal 3 overnachtingen vergoed. Volgens de ANVR (de overkoepelende organisatie van reisorganisaties) is er bij een quarantaine-situatie echter geen sprake van ‘overmacht’ omdat de terugvlucht gewoon kan plaatsvinden.

Dit is natuurlijk een erg vreemde opstelling, omdat je als vakantieganger geen gebruik kunt maken van de terugvlucht als de lokale autoriteiten je tot quarantaine dwingen. Je krijgt dus met een hoop extra kosten te maken waar je niets aan kunt doen. De ANVR zegt dat je je voor financiële bijstand kunt richten tot de lokale autoriteiten. Je kunt ook altijd proberen om het te declareren bij je reisverzekering. Veel verzekeraars melden echter dat je geen vergoeding krijgt als je in quarantaine zit en niet ziek bent.

Vergoeding losse vliegtickets en accommodatie bij verplichte quarantaine

Als je zelf losse vliegtickets en accommodatie hebt geboekt en je moet verplicht in quarantaine, vang je ook bot bij de meeste verzekeraars – zelfs als je er niets aan kunt doen. Wederom: verzekeringsmaatschappijen vinden een virusuitbraak geen ‘verzekerde gebeurtenis’ (net als natuurrampen en zo).

De extra hotelovernachtingen en de wijziging van je vlucht (of het boeken van een nieuw vliegticket) moet je dan zelf betalen. Ook als je niet verplicht in quarantaine hoeft en je vakantie eerder wil afbreken, betaal je alles zelf: de wijzigingskosten van je ticket om eerder naar huis te vliegen. En je bent het geld kwijt voor de overnachtingen die je mist.

Mocht je het coronavirus zelf oplopen tijdens je vakantie, dan kun je een beroep doen op je standaard zorgverzekering. Daarmee krijg je de medische kosten in het buitenland vergoed, maar wel tot het maximale bedrag dat voor dezelfde behandeling in Nederland geldt. Als een behandeling in Nederland bijvoorbeeld € 2500 kost, krijg je voor die behandeling in het buitenland ook maximaal € 2500 vergoed. Je kunt echter een reisverzekering afsluiten met een extra medische dekking. Dan krijg je alle medische kosten vergoed.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het coronavirus en de reisverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/TheVisualsYouNeed; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!