Reizen tijdens corona-crisis: onze favoriete roadmovies

Amsterdam, 22 maart 2020 – De corona-crisis zal waarschijnlijk nog even voortduren, dus echt reizen kun je voorlopig wel uit je hoofd zetten. Gelukkig ligt er geen strobreed in de weg om te dromen over die verre bestemmingen. Bekijk een leuke roadmovie, daar heb je nu alle tijd voor.

Betere tijden komen heus wel, ooit, om zo’n roadtrip nog eens dunnetjes over te doen. Van dit soort reisfilms krijgen we zelf altijd een vrolijk en hoopvol gevoel, ook in mindere tijden. Benieuwd wat je allemaal kunt kijken? Hier zetten we onze favoriete roadmovies voor je op een rij!

Little Miss Sunshine (2006)

Ondanks de corona-crisis krijg je onvermijdelijk lachstuipen bij het zien van Little Miss Sunshine. Wat nou dat je niet met je hele gezin een roadtrip kunt maken?! In de film maakt een disfunctioneel gezin met oud geel Volkswagen-busje een trip naar Californië om de droom van de jonge en eigenzinnige dochter Olive te vervullen: het meedoen aan een schoonheidswedstrijd. Volgepropt in het busje zitten ook de bejaarde opa, de suïcidale oom, de overwerkte echtgenoot en de vrijwillig doofstomme zoon, dus hilariteit gegarandeerd.

The Darjeeling Limited (2007)

Iedereen die weleens in India is geweest of daar graag naartoe wil: zet The Darjeeling Limited op je lijstje! Je volgt drie maffe broers die een jaar na de begrafenis van hun vader besluiten om per trein door India te reizen. Je ziet hoe ze in overvolle treinen door het subcontinent razen, langs berglandschappen en de dorre uitgestrekte woestijn van Rajasthan. De kleuren en geuren van India komen bijna letterlijk je huiskamer binnen.

The Beach (2000)

The Beach is de ultieme vakantiefilm voor iedereen die mijmert over een tropisch zonnig eiland in Thailand. Leonardo DiCaprio speelt een Amerikaanse backpacker die Bangkok verlaat en op zoek gaat naar een verlaten en idyllisch strandparadijs. Je ziet de shirtloze jonge Leonardo zwemmen in het fantastische kristalheldere water van Ko Phi Phi Lee. Het strand Maya Beach op dit eiland werd daarna een van de beroemdste ter wereld, maar was ook vóór de corona-crisis al verboden terrein. Door overtoerisme besloot de Thaise regering het strand te sluiten, om zo het koraal te beschermen.

The Motorcycle Dairies (2004)

Staat een roadtrip door Zuid-Amerika al een tijdje op je bucketlist? Nu heb je tijd genoeg voor een gedegen voorbereiding, en het kijken van The Motorcycle Dairies maakt daar zeker onderdeel van uit! Je volgt een jonge Che Guevara op een 14.000 kilometer lange roadtrip door Zuid-Amerika, voordat hij een Cubaanse revolutionair werd. Met zijn vriend Alberto Granado reed hij in 1952 in vijf maanden op een motor van Brazilië naar Peru. Geweldige beelden van woestijn en regenwoud komen langs, maar ook de sociale ongelijkheid waar Che Guevara zijn levensroeping vandaan haalde.

Jackie (2012)

Ook in Nederland zijn heus wel roadmovies gemaakt. Een leuke vinden wij Jackie, met een glansrol voor de zusjes Carice en Jelka van Houten. In de luchtige film gaan de tweelingzusjes op zoek naar hun verloren gewaande Amerikaanse biologische moeder. In een aftandse camper rijden ze over Amerikaanse B-wegen door de uitgestrekte vlakte van New Mexico.

Lost in Translation (2003)

Oké, het is misschien niet een echte roadmovie, maar Lost in Translation is zo herkenbaar voor de individuele reiziger die zijn zijn weg probeert te vinden in een vreemde buitenlandse miljoenenstad. Twee afzonderlijke reizigers ontmoeten elkaar in de bar van een hotel in de Japanse hoofdstad Tokyo, waarna er een ontluikende vriendschap ontstaat. De prachtig geschoten film zoomt in op de drukte, neonreclames en karaokebars van Tokyo, en laat zien hoe grappig het reizen kan zijn in een land waarvan je de taal niet spreekt.

Eat Pray Love (2010)

Eat Pray Love is een van de beste reisboeken, maar na het zien van de film krijg je nog meer zin om te reizen (zodra de corona-crisis is afgelopen, uiteraard). Je volgt het spoor van de New Yorkse schrijfster Elizabeth Gilbert (Julia Roberts), die haar ongelukkige huwelijk achter zich laat en de wereld in trekt. In Italië geniet ze van het eten en La dolce vita, in India gaat ze bidden en mediteren en op het Indonesische eiland Bali ontdekt ze de liefde en de innerlijke vrede.

National Lampoon’s Vacation (1983, 1985, 1989, 1997)

Ze zijn wat gedateerd, maar de filmreeks National Lampoon’s Vacation kan behoorlijk lachwekkend zijn en geeft een leuk tijdsbeeld van het reizen in de jaren ’80. Het draait allemaal om vakanties van de familie Griswold, geleid door de ambitieuze en onhandige vader Clark (gespeeld door Chevy Chase). Het gezin maakt eerst een roadtrip in Amerika en gaat later op vakantie naar Europa en Las Vegas. Clark wil dat de vakantieplannen slagen, maar eigenlijk mislukt alles. Bekijk vooral die scène dat Clark zijn hotelbed in een smoezelig Brits hotel uitprobeert: zo herkenbaar!

Weet jij nog een roadmovie die niet mag ontbreken in het lijstje? Laat een reactie achter hieronder of laat het ons weten via het contactformulier! Foto’s © depositphotos.com/sergetouch; Pixabay/Networkerz; Pixabay/Juan_Luis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!