Op vakantie in een anderhalvemetersamenleving: hoe doe je dat?

Amsterdam, 19 april 2020 – Juist nu we al wekenlang met z’n allen thuis zitten opgesloten, verlangen we naar een vakantie. Even weg uit die vier muren die we na een lange thuisisolatie inmiddels wel kennen! De bittere realiteit is echter dat het coronavirus een vakantie vrijwel onmogelijk maakt 🙁 Toch zijn er enkele kleine lichtpuntjes: de gezondheidscijfers wijzen de goede kant op.

Zodra ons een kleine versoepeling te wachten staat (hopelijk vanaf mei), zullen we het de eerste tijd met die vermaledijde ‘anderhalvemetersamenleving’ moeten doen. Reizen zal voorlopig ondoenlijk zijn, al is het maar omdat landen hun grenzen gesloten houden. Reizen per vliegtuig lijkt helemaal geen optie, als we die 1½ meter willen respecteren.

Een wereldreis moet je nog even in de ijskast zetten, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden voor een vakantie in eigen land (Nederland dus!). Hoe doe je dat in een anderhalvemetersamenleving? We zetten wat opties op een rij.

Waar te overnachten tijdens een vakantie in een anderhalvemetersamenleving?

Voor een vakantie in Nederland kun je de vier muren van je eigen huis wel degelijk omruilen voor de vier muren van een ander huis. De meeste hotels zijn gesloten, maar er zijn in Nederland nog genoeg vakantiehuisjes die je kunt huren. Op Natuurhuisje.nl vind je bijvoorbeeld een groot aantal vakantiehuizen midden in de natuur.

Het voordeel is dat je ver weg bent van de massa, dus ver weg van mogelijke corona-besmettingen. Door de geïsoleerde ligging van de vakantiehuizen kun je je gemakkelijk houden aan de anderhalvemetersamenleving. Je bent even in een andere omgeving en je kunt écht vakantie vieren, want je hoeft niet te werken, te klussen of te tuinieren.

De vakantieparken van Landal Greenparks in Nederland zijn zoveel mogelijk open, met de nodige restricties. Je kunt bijvoorbeeld geen gebruik maken van speeltuinen, zwembaden en restaurants. Er worden geen bungalows direct naast elkaar verhuurd.

Op Parkvakanties.nl is een compleet overzicht te vinden van vakantieparken en bungalowparken in Nederland. Op de website kun je eenvoudig vakantieparken zoeken, bekijken en vergelijken. Ook kun je terecht in een huisje van TopParken, met 14 vakantieparken op verschillende plekken in Nederland.

Soms zijn campings open, maar dat verschilt heel erg per regio. Het probleem is alleen dat de sanitairgebouwen op campings gesloten zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dan moet je dus eerst een camping toilet aanschaffen om te kunnen kamperen. Of neem een stapel plaszakjes mee.

Vervoer voor een vakantie in een anderhalvemetersamenleving?

Het ideale vervoersmiddel in een anderhalvemetersamenleving is je eigen auto. Een beter schild tegen het coronavirus is er bijna niet. Ook een motor is een goede optie, mocht je die voor de deur hebben staan.

Mocht je geen auto hebben, dan kun je altijd nog gebruikmaken van de trein. Vanaf woensdag 29 april gaan de intercity’s van de NS weer rijden. In de trein moet je 1½ meter afstand houden van andere reizigers en eigenlijk is het alleen bedoeld voor ‘noodzakelijke’ reizen, dus niet voor een vakantie (het valt op als je met een koffer of rugzak in de trein zit).

Wil geen gedoe met conducteurs en handhavers, dan kun je de fiets pakken. Daar komt natuurlijk wel ander gedoe voor terug: je moet alles meenemen in je fietstassen en een fiets hebben waarmee je langere afstanden kunt fietsen. Daarnaast moet je de populaire fietsroutes mijden. Die zijn te druk of gesloten, dus dat betekent dat je vooral moet fietsen langs snelwegen, industrieterreinen en saaie akkers.

Wat te doen tijdens een vakantie in een anderhalvemetersamenleving?

Behalve het lezen van boeken, relaxen, uitslapen en het vermijden van coronanieuws, zijn er heus wel mogelijkheden om wat te doen en te zien tijdens een vakantie in een anderhalvemetersamenleving. Het is te hopen dat musea en attracties na de versoepeling weer langzaam opengaan, maar tot die tijd kun je je vermaken met wandelingen, fietstochten, vogels spotten, yogasessies en sporten (op veilige afstand van anderen natuurlijk).

Ook zijn er bezienswaardigheden die je op afstand kunt bewonderen, zoals kerken, vuurtorens, bijzondere architectuur, openbare kunstwerken en molens. Enkele attracties blijken daarnaast gewoon open te zijn tijdens de corona-crisis, zoals Uilen- en Dierenpark De Paay in Beesd (Gelderland).

Waar te eten tijdens een vakantie in een anderhalvemetersamenleving?

Eten zal je voornamelijk in je vakantiehuis of in je tent of caravan moeten doen, voorlopig. Restaurants en cafés zijn dicht, tot de mogelijke versoepeling zich aandient. Gelukkig zijn de supermarkten nog open, óók in de buurt van je nieuwe Nederlandse vakantiebestemming die je tijdens de coronacrisis leert ontdekken.

Leuker is het om eten te laten bezorgen door restaurants op de plek waar je vakantie viert. Je bent waarschijnlijk wel even uitgekeken op de snackbar of buurtpizzeria. Via de app van TheFork kun je bijvoorbeeld snel zien welke restaurants in de buurt een bezorgservice aanbieden, of waar je eten kunt afhalen. Via de app kun je rechtstreeks bellen met het restaurant van je keuze. Kun je toch nog die Limburgse vlaai of Fryske streekgerechten proberen 🙂

Foto's © Pixabay/Paulina Kupis; Wereldreizigersclub; Natuurhuisje.nl.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

 • Dag Eric,

  T is überhaupt al leuk om dit te lezen. Er zijn nog best wel wat dingen mogelijk, zolang men zich houdt aan de maatregelen. Even weg zijn van thuis, in een andere omgeving/ natuur even kunnen ontspannen en opladen, het is mogelijk, maar wél onder bepaalde voorwaarden.
  Ik wens je veel succes, hopelijk kan het échte reizen binnenkort weer opgestart worden.
  Tot die tijd: geniet van wat wél kan en blijf gezond.
  Bedankt voor de leuke ideeën iig.

  Lieve groet, Janka


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!