Haal de exotische keuken in huis tijdens de corona-crisis

Amsterdam, 13 april 2020 – Voor een stukje ‘vakantiebeleving’ tijdens de corona-crisis kun je de exotische keuken zelf in huis halen. Beetje experimenteren met kooktechnieken, aparte kruiden en bijzondere gerechten om je in de waan te laten verkeren dat je dezelfde gastronomische ervaring ontdekt waarvoor je normaal gesproken naar het buitenland zou reizen.

Zoek er een passend drankje bij, zet een zwoel muziekje op, relax in de zon in je tuin of op je balkon, snuif de geuren op en doe je ogen dicht – met een beetje fantasie ben je in je hoofd duizenden kilometers verderop. Nationale toeristenbureaus, die door het coronavirus met hun handen in het haar zitten, bestoken ons met nationale gerechten die je zelf eens kunt proberen te maken. Misschien helpt het een beetje om de corona-crisis door te komen: een culinaire wereldreis voor thuis.

Uit Costa Rica: Picadillo de Papa

Picadillo de Papa is een traditioneel Costa Ricaans lunchgerecht waarbij het laatste woord, in dit geval papa, verwijst naar het hoofdingrediënt, aardappel. Naast aardappel heb je voor deze variant onder andere ui, knoflook, gehakt en veel kruiden nodig. Heerlijk om bovenop een tortilla te serveren, maar deze kan je ook vervangen door rijst. Een bijzonder kruid dat je aan dit gerecht kunt toevoegen is achiote. Naast smaak geeft achiote, dat oorspronkelijk uit de tropische gedeelten van Amerika komt, gerechten de typische gele kleur. Benieuwd hoe je dit kunt maken? Bekijk hier het recept.

Uit India: lam Biryani

Luchtvaartmaatschappij Emirates wil je kennis laten maken met de kruidige smaken uit het kleurrijke India. Chef-kok Ravi Nage presenteert daarvoor de de smaakvolle lam Biryani, een traditioneel Indiaas gerecht van lamsvlees en kruidige rijst met een frisse yoghurt Raita. Dit gerecht is een klassieker in de keuken van Emirates en wordt in verschillende varianten geserveerd, in zowel economy, business als first class. ,,Het gebruik van typische Indiase kruiden zoals kardemom brengt je naar één van de vele prachtige kruidenplantages van het land, zoals Cardamom Hills tussen Kerala en Tamil Nadu,” legt Ravi uit. Bekijk hier de volledige video met stapsgewijze instructies.

Uit Finland: Korvapuusti

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als “een draai om je oren”, maar in Finland is het de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders zijn ook Finnen verslaafd aan koffie, en daar past een kaneelbroodje perfect bij: zo goed dat de Finse taal er zelfs een woord voor heeft – pullakahvit, dat letterlijk ‘broodje koffie’ betekent. Je maakt het thuis, bestelt het in een koffietentje, of deelt het op werk met collega’s. Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën – prima comfort food dus. Hier vind je een heerlijk recept om je smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen.

Uit Thailand: Pad Thai

Pad Thai  – dat letterlijk ‘Thaise roerbak’ betekent – is een van de vele parels uit de Thaise keuken. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, toen de Thaise overheid het rijstverbruik wilde verminderen wegens economische redenen. In tegenstelling tot rijst waren noedels duurzaam, want van één kom rijst konden er vijf kommen noedels gemaakt worden.

Traditioneel gezien wordt Pad Thai gemaakt met rijst noedels uit Chantaburi, garnalen, harde tofu, knoflook, taugé, koolraap, pinda’s en limoen, geserveerd met bananenbloesem en eventueel droge chili voor een extra Thaise touch. Het belangrijkste onderdeel van Pad Thai is de saus, gemaakt van tamarinde pasta, palmsuiker en gefrituurde sjalot. Ondertussen is Pad Thai uitgegroeid tot één van de populairste gerechten van Thailand en is het op elke straathoek te verkrijgen. Bekijk hier het recept voor een klassieke Pad Thai.

Uit Amerika: Fluffy American Pancakes

Wil je een keer wat anders voor het ontbijt dan die Nederlandse boterhammen waar je de komende weken (of maanden) aan vastzit? Kies eens een keer voor Sweet as Vegas. Las Vegas is een walhalla voor foodies en voor de zoetekauw is een stapel Fluffy American Pancakes uiteraard een ideaal ontbijt. Maak het helemaal Vegas-style door de pannenkoeken te versieren met flink wat room, poedersuiker, rode vruchten en maple syrup. Bekijk hier het recept voor Fluffy American Pancakes

Foto's © depositphotos.com/byheaven; Costa Rica Toerisme; Finland Toerisme/Julia Kivela; Thailand Toerisme/ Las Vegas Toerisme.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!