Gaan we zó straks vliegen tijdens de coronacrisis?

Amsterdam, 26 april 2020 – Een eeuwigdurende lockdown is geen optie, dus we zullen op een gegeven moment weer het vliegtuig in stappen. In het begin zal dat nog maar mondjesmaat gebeuren, want hoe kun je veilig vliegen tijdens een coronacrisis? Anderhalve meter afstand houden in het vliegtuig is vrijwel onmogelijk, tenzij je genoeg geld hebt om een private jet te huren.

Bedrijven komen nu met de eerste ontwerpen om het vliegen veiliger te maken, waarbij de passagiers elkaar niet al teveel kunnen besmetten met het coronavirus. Het Italiaanse Aviointeriors introduceerde daarvoor een zitconcept met de naam Janus, vernoemd naar de Romeinse god met twee gezichten. Hierbij wordt de middelste stoel naar achteren gekeerd, waarbij de passagier door een scherm van plexiglas wordt afgeschermd van zijn buren.

Ook de passagiers aan het gangpad hebben een transparant stuk plastic naast zich. Door deze stoelopstelling en het omhullende schild heeft elke passagier zijn eigen beschermde privéruimte, aldus het bedrijf. Een ander ontwerp is de Glassafe, een doorzichtige plastic kap die aan de bovenkant van bestaande vliegtuigstoelen wordt bevestigd. Hierbij worden interacties en contacten tussen passagiers zoveel mogelijk vermeden, zo belooft Aviointeriors.

Het is volgens de Italiaanse ontwerper allemaal heel hygiënisch en goed schoon te maken, maar het vliegen wordt er niet bepaald comfortabeler van. Hoe doe je dat als je tijdens de vlucht naar de wc moet en over de andere passagiers heen moet stappen? Komt er een wc-verbod tijdens het vliegen? Ook is het niet veilig bij rampscenario’s. Al dat transparante materiaal maakt het vluchten in noodsituaties alleen maar moeilijker.

Een alternatieve oplossing is dat de middelste stoel verplicht vrij moet blijven, maar de prijs van een vliegticket wordt dan flink duurder. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben al gezegd dat ze dan zeker kopje onder zullen gaan.

Een controversiële oplossing is een persoonlijke ‘chairpod’ voor elke passagier. Het Amerikaanse bedrijf Under the Weather heeft een soort tent bedacht, waarmee je in je eigen persoonlijk afgesloten ruimte in het vliegtuig kunt zitten. Vliegen is echter al vrij claustrofobisch: wie wil dit in hemelsnaam nog een tandje verschrikkelijker maken?

Foto's © depositphotos.com/Brill; Aviointeriors, Italy; Under the Weather, USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!