Vanaf 15 juni kun je weer in half Europa reizen

Amsterdam, 14 juni 2020 – Vanaf maandag 15 juni kunnen reisliefhebbers en vakantieminnaars weer in hun handen wrijven: de helft van Europa verandert van ‘oranje’ naar ‘geel’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast voor zo’n 28 Europese landen, die het coronavirus redelijk onder controle hebben én tegelijkertijd hun grenzen (gaan) openen voor vakantiegangers.

Dat betekent dat je ook naar deze landen mag reizen als het niet strikt noodzakelijk is, dus gewoon voor een ontspannen vakantie, een rondreis langs de hoogtepunten of een stedentrip. Kleurcode geel betekent dat je alert moet zijn op risico’s, dus afstand houden, regelmatig je handen wassen, enzovoorts. Tot 15 juni gold kleurcode oranje. Je mag dan wel reizen naar deze landen, maar alleen op reis risico en zonder dekking van je reisverzekering.

Voor drie Europese landen kun je een zomervakantie dit jaar op je buik schrijven: het Verenigd Koninkrijk (inclusief Schotland dus), Zweden en Denemarken. In het Verenigd Koninkrijk en Zweden is het coronavirus nog lang niet onder controle. in Denemarken hebben ze het virus wel onder controle, maar willen ze gewoon tot en met 31 augustus geen Nederlandse toeristen hebben.

Ook kun je binnenkort weer op vakantie naar het Caribische deel van het koninkrijk, dus naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten. Een reis buiten Europa moet je voorlopig nog even uitstellen, helaas. In de meeste landen tiert het coronavirus nog welig of landen houden de grenzen strikt gesloten. In Nieuw-Zeeland is het virus bijvoorbeeld helemaal ingedamd, maar buitenlanders zijn daar niet welkom uit vrees dat ze nieuwe besmettingen binnen brengen. Ook voor de populaire vakantielanden Marokko en Turkije geldt tot nader order een no go.

Hou er rekening mee dat een versoepeling van het reisadvies niet automatisch betekent dat je in die landen vanaf 15 juni welkom bent. Soms gelden er nog quarantainemaatregelen of andere eisen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je vanaf 15 juni in ieder geval naar deze landen reizen:

België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Voor andere landen wordt het reisadvies wel versoepeld, maar daar worden vakantiegangers voorlopig nog even geweerd. De verwachting is dat de belemmeringen voor Nederlandse toeristen binnen wel binnen enkele weken worden opgeheven. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om deze landen en eilanden:

Aruba, Bonaire, Curaçao, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Saba, Sint-Eustatius, Sint Maarten, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Bedenk ook dat een reisadvies voor een land op elk moment weer van ‘geel’ naar ‘oranje’ kan springen, als er nieuwe uitbraken komen van het coronavirus. Ook kunnen landen op elk moment hun grenzen sluiten of nieuwe quarantainemaatregelen instellen. Het blijft wispelturig de komende tijd, zucht… Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je de meest actuele reisadviezen bekijken.

Lees hier welke corona-maatregelen gelden voor verschillende vakantielanden

Foto's © depositphotos.com/Volurol; Pixabay/ivabalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!