Code oranje en reizen: hoe zit het nou? 5 situaties op een rij

Amsterdam, 16 augustus 2020 – De codes oranje slaan je om de oren in de zomer van 2020. Om de haverklap kleurt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer een land, gebied, stad of eiland ‘oranje’ op de wereldkaart. Dat is schrikken geblazen, want code oranje staat inmiddels synoniem met ‘niet reizen’.

Een vakantie naar een land, gebied, stad of eiland met de code oranje kun je inmiddels wel op je buik schrijven, zo lijkt het. Duizenden euro’s aan inmiddels uitgegeven vakantiegeld gaan in rook op, met dank aan dat verdoemde coronavirus. Met code oranje adviseert het ministerie alleen ‘noodzakelijke reizen’ aan, bijvoorbeeld voor familiebezoek of dringende zaken.

Toch gebeurt het afgeven van code oranje niet heel consequent. Soms wordt code oranje afgegeven voor een gebied omdat het aantal coronabesmettingen daar teveel oploopt. Een gebied kan echter ook oranje kleuren omdat juist het aantal coronabesmettingen in Nederland de pan uitstijgt. In bepaalde gevallen kun je nog steeds vakantie vieren in een oranje gebied. Code oranje en reizen: hoe zit het nou? Hier geven we uitleg over 5 verschillende situaties!

Code oranje en een stijging van coronabesmettingen in je vakantieland

Regelmatig geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of voor een gebied waar het aantal coronabesmettingen snel stijgt. Voorbeelden deze zomer zijn Kroatië, het Spaanse eiland Ibiza en de Belgische stad Antwerpen. Als je een vakantie hebt geboekt via een pakketreis, wordt deze geannuleerd door de reisorganisatie. Je krijgt dan een voucher of je geld terug.

Als je op eigen gelegenheid naar zo’n gebied reist, heb je twee opties. Je annuleert zelf de vlucht en de accommodatie en probeert je geld terug te krijgen. Je kunt ook besluiten om toch te gaan, al loop je dan bepaalde risico’s. De terugvlucht kan bijvoorbeeld worden geannuleerd, waardoor je niet meer thuis kan komen. Ook kun je besmet raken met het coronavirus.

Als je met je eigen auto gaat reizen, is er niemand die je tegenhoudt. Kroatië verwelkomt buitenlandse toeristen nog steeds met open armen, ook al heeft Nederland code oranje afgegeven voor het land. Opmerkelijk bijvoorbeeld is dat Duitsland géén oranje reisadvies heeft afgegeven voor Kroatië. Duitsland ziet het land niet als corona-risicogebied. Hieruit blijkt wel hoe inconsequent de reisadviezen zijn.

Als je na een vakantie in een oranje gekleurd land terugkomt in Nederland, krijg je het dringende advies om 14 dagen thuis in quarantaine te gaan. Het blijft vooralsnog bij een advies, er vinden geen controles plaats of dit daadwerkelijk gebeurt.

Code oranje en een stijging van coronabesmettingen in Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft ook regelmatig code oranje af voor een gebied omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland juist erg hard is gestegen. Landen als Litouwen, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Estland willen geen Nederlandse vakantiegangers meer hebben, omdat zij het coronavirus met zich mee kunnen brengen.

In deze landen is het aantal coronabesmettingen relatief laag. Je loopt dus niet zoveel risico om het coronavirus op te lopen – een ideaal vakantieland dus! Om Nederlanders te weren, moet je na aankomst in zo’n land echter verplicht 14 dagen in quarantaine. Als je dat niet doet, riskeer je een boete of een gevangenisstraf. Als vakantieganger wil je natuurlijk niet 14 dagen in zelfisolatie zodra je bent aangekomen.

Dit soort veilige landen krijgt dus van het ministerie ook de code oranje, vanwege de quarantaineverplichting voor Nederlanders. Als je weer terugkomt na een verblijf in zo’n land, hoef je in Nederland niet 14 dagen in quarantaine.

Code oranje voor het land waar je op dat moment vakantie viert

Wat te doen als je vakantie viert in een geel gekleurd land waarvoor opeens de code oranje wordt afgegeven? Het hangt ervan af of het een ‘veilig’ of ‘onveilig’ land is. In voorbeelden als Kroatië of Mallorca wordt code oranje afgegeven omdat het aantal coronabesmettingen snel oploopt. Dit is een ‘onveilig’ land of gebied.

Als je een pakketreis hebt geboekt, gaat de reisorganisatie je zo snel mogelijk repatriëren naar Nederland. Als je alles zelf hebt georganiseerd, heb je weer de keuze om je vakantie gewoon voort te zetten of af te breken. Als je de vakantie voortzet, krijg je het advies om na thuiskomst in Nederland 14 dagen in quarantaine te gaan.

Ook kan de kleurcode in oranje veranderen voor een ‘veilig’ land waar je op dat moment toevallig vakantie viert. Een land als Noorwegen of Estland voert een quarantaineverplichting in voor Nederlanders omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland snel oploopt. Als je al in zo’n land bent, kun je je vakantie gewoon afmaken en hoef je niet opeens in quarantaine. Dat geldt alleen bij aankomst in een ‘veilig’ land.

Je moet wel rekening houden met vluchten of ferry-overtochten die geannuleerd kunnen worden als het reisadvies veranderd van geel naar oranje. Sommige ‘veilige’ landen schrappen vluchten naar een land waar het aantal coronabesmettingen fors oploopt, zoals Nederland.

Code oranje en vrijwel geen coronabesmettingen in je vakantieland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staart zich blind op Europa. Alle landen, gebieden en eilanden buiten Europa zijn oranje of rood gekleurd (met uitzondering van een paar Nederlandse eilanden in de Cariben). Dat is heel strikt genomen, want er zijn ook oranje gekleurde landen met relatief weinig of een dalend aantal coronabesmettingen die héél graag toeristen verwelkomen.

Voorbeelden zijn de Seychellen, de Verenigde Arabische Emiraten en het Caribische eiland Dominica. Op Dominica werden de laatste twee besmettingen op 13 juni geregistreerd (volgens cijfers van wereldgezondheidsorganisatie WHO).

Deze landen nemen allerlei maatregelen om het aantal coronabesmettingen zo klein mogelijk te houden en staan toch op oranje. Je moet voor vertrek vaak wel een verplichte coronatest laten afnemen om te bewijzen dat je geen corona hebt. Je zou naar deze landen kunnen reizen, als je flexibel bent en rekening houdt met de risico’s.

Code oranje en reizen is toch niet verzekerd?

Ja, klopt! Vrijwel de meeste reisverzekeringen geven geen dekking als je vakantie viert in een land of gebied met code oranje. Maar óók zonder een oranje kleurcode worden de meeste corona-gerelateerde uitgaven niet gedekt, omdat de wereldwijde pandemie geldt als ‘een bijzondere omstandigheid’ waarvoor een uitzondering geldt.

Als je ziek wordt in een land met code oranje, keren de meeste verzekeraars wél een vergoeding uit via je basiszorgverzekering. Je krijgt dan niet meer vergoed dan het bedrag wat een behandeling in Nederland zou kosten. Een aanvullende medische verzekering geldt niet bij code oranje. Als je vertrok toen de code geel nog gold voor het gebied, kun je in de meeste gevallen weer wél aanspraak maken op vergoedingen uit aanvullende verzekeringen. Het reisadvies op moment van vertrek is leidend.

Zeker, aan een vakantie in een oranje gekleurd land kleven risico’s. Zorg dat je extra budget hebt om eventueel vervangende vluchten te boeken en extra overnachtingen en zorgkosten te betalen.

Foto's © depositphotos.com/Denisfilm; EdZbarzhyvetsky; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • dag eric,

    dank voor je heldere verhaal!
    Wij zijn door familie omstandigheden genoodzaakt om naar Brazilie te gaan ivm de Braziliaanse familie van mijn man die hulp nodig hebben en wellicht voor langere periode. Weet jij toevallig welke verzekeringsmaatschappij wel dekking geeft voor alle niet – corona gerelateerde gebeurtenissen?
    ik begreep dat Unigarant dit biedt, maar wellicht zijn er andere?
    ABN ( waar ik nu zit) zegt bv dat bij code oranje landen de volledige dekking vervalt… dank voor je hulp!


Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!