Waar kun je op wintersport in tijden van corona?

Corona wintersportAmsterdam, 4 oktober 2020 – Het verdoemde coronavirus lijkt ook een wintersportvakantie om zeep te helpen. Een verre skivakantie zit er sowieso niet in door alle reisbeperkingen, maar ook in Europa houden sommige skioorden de deuren dicht voor Nederlanders. Dat komt vooral door het grote aantal coronabesmettingen in ons land.

Er zijn echter nog wintersportplaatsen waar je (nog) wél welkom bent, al is het raadzaam een flinke stapel mondkapjes mee te nemen. Een vakantie in de sneeuw ziet er natuurlijk anders uit dan gebruikelijk, met minder ruimte voor vertier na het skiën of snowboarden. Ben je benieuwd waar je de latten kunt onderbinden? Hier hebben we een overzicht gemaakt waar je op wintersport kunt in tijden van corona, met de belangrijkste regels op een rij.

Wintersport in Oostenrijk

Corona wintersport in OostenrijkDe regering van Oostenrijk heeft in september aangekondigd dat alle wintersportplaatsen open zullen zijn in het seizoen 2020-2021. De bescherming tegen het coronavirus staat hierbij op de eerste plaats. In Oostenrijk gelden de volgende regels en beperkingen in tijden van corona:

 • gezelligheid na het wintersporten kan niet meer: après-ski is verboden.
 • eten en drinken mag alleen zittend, met een afstand van 1 meter tussen de tafels.
 • het dragen van een mondkapje is verplicht in kabelbanen, skiliften, skibussen, winkels, restaurants en bars.
 • 85 procent van de kabelbanen is open. In de rij voor de kabelbaan of skilift moet je een afstand aanhouden van 1 meter.
 • skischolen mogen uit maximaal 10 deelnemers bestaan.
 • skiverhuur is open in Oostenrijk. Hier is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • de kerstmarkten mogen open als er voldoende afstand tussen de kraampjes mogelijk is.
 • voor Wenen en Innsbruck geldt code oranje wegens grote aantal besmettingen.

Wintersport in Frankrijk

Corona wintersport in FrankrijkOok in Frankrijk gaan de wintersportplaatsen open in het seizoen 2020-2021. Op de Franse skipistes gelden de volgende regels in verband met corona:

 • après-ski in Frankrijk is niet mogelijk: consumpties mag alleen aan tafels die minimaal 1 meter uit elkaar staan.
 • het dragen van een mondkapje is verplicht in de skiliften en de wachtrijen voor iedereen vanaf 11 jaar.
 • een mondkapje is ook verplicht in restaurants, bars, skibussen, treinen, winkels en de publieke ruimtes van accommodatie, voor iedereen vanaf 11 jaar.
 • bij skischolen is het dragen van een mondkapje is verplicht wanneer de groep bij aanvang en na afloop van de les samenkomt. Dit geldt voor de skileraar en voor alle deelnemers ouder dan 11 jaar. Het advies is kinderen zoveel mogelijk alleen naar de skiles te brengen en na afloop weer op te halen.
 • skiverhuur is open in Frankrijk. Hier is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • voor sommige skigebieden in Frankrijk geldt code oranje wegens grote aantal besmettingen. Kijk hiervoor bij het reisadvies voor de meest actuele stand van zaken.

Wintersport in Italië

Corona wintersport in ItaliëIn Italië zullen de wintersportplaatsen in het noorden van het land vakantiegangers weer graag verwelkomen in het seizoen 2020-2021. Voor de Italiaanse skioorden gelden de volgende coronaregels:

 • après-ski in Italië moet je nog minimaal een jaar uitstellen. Eten en drinken mag alleen aan tafels met een minimale afstand van 1 meter. Voor restaurants wordt dringend aangeraden te reserveren.
 • skiliften en kabelbanen zijn open met twee derde van de normale capaciteit. Het dragen van een mondkapje is verplicht in de kabelbanen en skiliften. In de wachtrij moet je minstens 1 meter afstand van elkaar houden.
 • het dragen van een mondkapje is verder verplicht in restaurants, bars, winkels, berghutten, het openbaar vervoer en gemeenschappelijke ruimtes van accommodatie.
 • de regels voor skischolen zijn nog niet bekend.
 • skiverhuur is open in Italië. Hier is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • wellnesscentra zijn open in de skigebieden, met beperkt aantal bezoekers (10 vierkante meter per persoon). Sauna’s zijn alleen toegankelijk na het maken van een afspraak.
 • alle buitenlanders moeten voor aankomst in Italië verplicht een gezondheidsverklaring invullen. Dat formulier kun je hier downloaden.
 • toeristen worden aangeraden de traceer-app Immuni te downloaden voor aankomst in Italië.

Een wintersportvakantie in populaire wintersportlanden als Zwitserland en Duitsland is vooralsnog erg lastig, tenzij het aantal coronabesmettingen omlaag gaat. In Zwitserland geldt code oranje en moet je bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Voor Duitsland moet je bij binnenkomst een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur.

Daarbij geldt dat wintersportlanden die nu nog ‘geel’ kleuren, over enige tijd op ‘oranje’ kunnen komen te staan. Een wintersportvakantie blijft dus nog onzeker met Covid-19 in de nek hijgend. Zorg dus bij het boeken dat je je skivakantie altijd mag annuleren als je onverhoopt niet naar het land mag afreizen.

Foto's © depositphotos.com/difughtt; Pixabay/Gerard de Mooij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!