Coronavaccin en reizen: vijf vragen en antwoorden

Coronavaccin reizenAmsterdam, 17 januari 2021 – De coronavaccins worden wereldwijd uitgerold, dus er gloort licht aan de horizon. De hoop is dat we in de loop van 2021 weer kunnen reizen, al gaat het vaccineren tegen dat verdoemde coronavirus nog tergend langzaam. Reizen zal in het begin nog niet helemaal hetzelfde zijn zoals we gewend waren – helaas.

Ook na de eerste vaccinaties zullen we waarschijnlijk nog met beperkingen te maken hebben. Dit is onze verwachting hoe een vakantie er in de begintijd uit zal zien: 5 vragen en antwoorden over het coronavaccin en reizen.

Wanneer kunnen we weer op vakantie?

Dat is de grote vraag die elke gepassioneerde reiziger bezighoudt! Het kabinet heeft nu nog het ‘dringend advies’ om tot eind maart niet naar het buitenland te reizen. Kunnen we dan in april op vakantie? Ook dat is nog uiterst onzeker. De vaccinaties zijn weliswaar begonnen, maar vooralsnog alleen voor zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbaren. Dat maakt niet meteen de weg vrij om weer op reis te kunnen. Ook enge mutaties van het coronavirus kunnen roet in het eten gooien.

Vanaf april of mei zijn alle ‘gewone’ Nederlanders van 18 tot 60 jaar aan de beurt. Coronaminister Hugo de Jonge zei te verwachten dat alle Nederlanders die dat willen, voor het vierde kwartaal van 2021 hun vaccinatie gekregen kunnen hebben. Daarvoor moeten wel op tijd alle coronavaccins geleverd zijn. Als het vaccinatieschema klopt, mogen we hopen dat we vanaf de zomervakantie weer kunnen reizen.

Waar kunnen we op vakantie na het vaccin?

Als je een coronavaccinatie hebt gekregen, gaat de wereld niet meteen wagenwijd voor je open. Het tempo van vaccineren verschilt enorm tussen de verschillende landen. In rijke, westerse landen gaat het in het algemeen wat sneller. In armere landen is de bevolking pas in 2024 ingeënt, schreef het AD. Waarschijnlijk kunnen we dus eerder naar westerse landen reizen, dan naar armere landen als Nepal of Ethiopië.

Coronavaccin landen

Kun je na een vaccin reizen zonder belemmeringen?

Vooralsnog niet, zo verwachten experts. Het is namelijk nog niet duidelijk in hoeverre je het coronavirus kunt verspreiden nadat je een vaccinatie hebt gehad. Je bent dan wel zelf beschermd, maar voor je omgeving is dat nog maar de vraag. Zolang deze onduidelijkheid heerst en nog niet iedereen is gevaccineerd, zullen landen eisen dat je je aan de coronamaatregelen houdt.

Dat betekent dat je op reis nog niet bent verlost van mondkapjes, desinfecterende handgel en afstand houden. Ook de verfoeide coronatesten zullen nog enige tijd van kracht blijven om te kunnen reizen. Sommige landen openen pas hun grenzen zodra er meer duidelijkheid is over het vaccin en de overdracht van het coronavirus.

Heb je een vaccin nodig om te kunnen reizen?

Officieel is een vaccinatie tegen corona vrijwillig, in Nederland althans. Zolang er geen controles aan de grens zijn, kun je zonder vaccinatie vrijuit reizen. Een vaccinatie tegen corona maakt het reizen echter een stuk makkelijker als je meer van de wereld wilt zien.

Zo heeft de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas al aangekondigd binnenkort alleen passagiers aan boord toe te laten die een coronavaccin hebben gehad. De verwachting is dat meer vliegtuigmaatschappijen zullen volgen. Ook kunnen landen de toegang versoepelen voor reizigers die een coronavaccin hebben gehad. Cyprus heeft al gezegd dat mensen die een prik hebben gehad, vanaf 1 maart 2021 geen negatieve coronatest meer hoeven te tonen.

Hoe kun je bewijzen dat je bent gevaccineerd?

Er bestaan binnen de Europese Unie plannen voor een vaccinatiepaspoort of een coronapaspoort. Dat is een bewijs dat je bent ingeënt tegen corona, waarmee je zonder belemmeringen in alle landen van de EU zou moeten kunnen reizen. Wellicht dat ook landen buiten Europa dit vaccinatiepaspoort vereisen. Extreem goed bewaren dus en altijd meenemen op reis! Waarschijnlijk moet je het laten zien als je aankomt op een buitenlandse luchthaven.

Overigens is er nog discussie over, omdat dit tot een tweedeling in de maatschappij zou kunnen leiden. Mensen die geen vaccinatie willen, worden zo geïsoleerd. Ook in de tijd voor corona was het echter heel normaal dat landen bepaalde vaccinaties verplicht stellen voor toeristen. Zo stellen veel landen in Afrika en Zuid-Amerika een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Wat dat betreft, is het vaccinatiepaspoort niet zo nieuw.

Foto's © Boumen Japet/Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!